Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 16 nov 2015

Chick met ballen: deze jonge basketbalster verloor haar been maar werd alsnog een pro

De 21-jarige Serbische Natasha Kovacevic bleek al jong talent te hebben voor basketballen. Ze maakte deel uit van een vrouwelijk Hongaars basketbalteam toen ze met haar team betrokken raakte bij een zeer ernstig busongeluk. Er vielen doden en Nastasha verloor haar onderbeen. Maar ondanks dit liet ze haar talent niet van zich afnemen.

In 2008 werd Natasha onderdeel van het Serbische Nationale Basketbalteam. Ze was toen nog maar 14 jaar oud. En daar bleef het niet bij. Ze ontwikkelde zich razend snel in het team en was een veelbelovende speler. In 2012 won Natasha zelfs een een bronzen medaille tijdens the European U-18 Championships. En nog geen jaar later tekende ze haar eerste professionele contact bij Hungary’s Uni Győr.

Tragisch busongeluk

In september 2013, vlak nadat ze haar eerste contract had getekend bij haar nieuwe club, raakte Natasha betrokken bij een tragisch busongeluk. Haar coach en manager overleefden het ongeluk beiden niet. Natasha kwam wél levend uit het ongeluk maar niet ongedeerd. Ze verloor haar linker onderbeen. Een handicap die niet alleen invloed zou hebben op haar privéleven, maar ook op haar carrière.

‘Geef nooit je dromen op’

Ondanks dat de jonge vrouw haar onderbeen had verloren, wist ze één ding zeker: nooit opgeven. Ze moest revalideren, opnieuw leren leven én lopen met een prothese. Ze werkte harder dan ooit om weer fit te worden. Tijdens haar revalidatie zette Natasha een foundation op om jonge atleten hun dromen na te jagen en te bereiken. Iets wat Natasha als geen ander deed. Het was daarom niet gek dat ze als snel werd gezien als een rolmodel voor alle vrouwelijke basketballers. Of ze nou wel of geen handicap hadden. Een klein jaar later won ze een prijs ‘title of Fiba Europe Youth Abassador’.

Succesvoller dan ooit

Dankzij haar harde werk kwam ze terug op het professionele niveau waar ze voorheen ook op speelde. Deze maand kwam haar grote droom opnieuw uit. Ze tekende een pro-contract met haar hometown club, Red Star Belgrade. Ze werd de eerste speelster met een handicap in een professioneel team. Afgelopen woensdag was de grote dag voor Natasha. Ze maakte haar debuut bij Red Star, met succes. Ze scoorde vijf punten voor het team: ‘Ik ben ontzettend dankbaar dat ik leef en dat mijn basketbaldroom weer heeft mogen uitkomen. Het voelt bijna alsof het allemaal niet gebeurd is.’

Wij zijn ontzettend geïnspireerd door deze jonge vrouw, die ondanks zo’n grote tegenslag in haar leven alsnog heeft bereikt wat ze altijd wilde: professioneel basketbalster worden. Niemand, maar dan ook niemand heeft haar tegengehouden, ook niet met een been minder.

Reageer op artikel:
Chick met ballen: deze jonge basketbalster verloor haar been maar werd alsnog een pro
Sluiten