Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love & Seks 5 aug 2018

Chick met ballen: ‘Ik verliet mijn topbaan in New York om ijs te scheppen op een eiland’

In de tijd van rennen, vliegen, opstaan en weer doorgaan vragen we onszelf allemaal wel eens af wat ons bezield. Het is de tijd waarin iedereen de beste wilt zijn, meer wilt en waar eigenlijk weinig tijd overblijft om stil te staan bij wat jou nou écht gelukkig maakt. Noëlle Hancock, die voor in de buitenwereld het perfecte leven leidde in New York, gaf haar topbaan in New York met salaris van 95.000$ per jaar op om een back to basic leven te leiden op een eiland in de Caribbean. Deze jonge vrouw, Noëlle Hancock, woonde vier jaar geleden in Manhattan. Ze werkte als succesvol journaliste en verdiende bijna een ton per jaar. Een mooi huis in East Village, een bruisende buurt met alle denkbare comfort en er was altijd wel iets om te ondernemen. Een leven waar veel vrouwen van dromen zou je denken.

Maar New York is een competitieve stad, je leeft om te werken, simpelweg omdat het anders niet te betalen is. Ook zijn alle ambitieuze mensen overscheduled . Een spontane afspraak met een vriendin was ondenkbaar, zo zegt ze: ‘Soms zag ik mijn beste vriendinnen maandenlang niet, en als we elkaar zagen waren we beide te moe om het écht gezellig te hebben.’

Het is bijna ironisch, je eenzaam voelen in de stad New York waar vier miljoen mensen wonen. Je bent continu omringd door inspirerende, hardwerkende en mooie mensen. Toch voelde Noëlle zich eenzamer dan ooit. Het voelde voor haar alsof haar leven bestond uit staren naar schermen: laptops, mobiele telefoon en iPads. Ze voelde zich ongeïnspireerd in een van de meest mooie steden van de wereld.

Op een dag was Noëlle, uiteraard, aan het werk op haar laptop. Totdat ze op internet een foto tegenkwam die haar nog steeds dierbaar is. Een foto van een tropische scène. Een beeld waar ze tot nu toe alleen nog maar over had gefantaseerd. Ze wilde niet aan de voorkant van dat beeld leven maar ín dat beeld. Ze vroeg zich af waarom ze dit niet zou doen.

Impulsief en enthousiast dat ze was over deze foto plaatste ze een bericht op Facebook met de vraag waar ze naar toe moest gaan als ze zou verhuizen naar het Caribisch gebied. Er kwamen veel lacherige reacties binnen maar ook een van een vriend. Hij bevool St. John aan, de thuisbasis van enkele van de mooiste stranden ter wereld. Noelle keek nog eens naar buiten en zag ongeduldige mensen langs elkaar lopen op de trottoirs. Anderen stootten elkaar aan zonder verontschuldiging. Ze pakte haar paspoort in haar handen en beloofde zichzelf zo snel mogelijk alles te regelen.

Ze verkocht haar appartement en bijna al haar spullen. Ze kocht een one-way vliegticket. Toch had Noëlle het moeilijk met een deel van deze beslissing: ‘Het moeilijkste was om mezelf te overtuigen dat het oké was dat ik deze beslissing puur maakte om mijn leven te veranderen, ik verhuisde niet voor een baan, geliefde of andere legitieme reden.’

Zes weken later stapte ze van de veerboot in St. John. Ze had geen plan, geen vrienden, eigenlijk was alles zo onzeker als het maar kon. Daar stond ze dan met haar jurkje met palmbomen, bootschoenen en bloemenketting.

Haar familie stond niet achter haar besluit. Ze kwam uit een conservatief gezin waar de American dream boven aan het prioriteitenlijstje stond. Volg een goede opleiding, werk hard en word succesvol.

Misschien was er iets toegeeflijks aan haar Peter Pan-achtige nieuwe levensstijl. Maar de waarheid was dat Noëlle een gelukkiger mens was. Haar eerste baantje was in een ijssalon, ze schepte ijs voor acht euro per uur. Een laag inkomen maar het maakte haar een stuk gelukkiger dan de zes nullen die haar rekening voorheen jaarlijks aantikte: ‘Het werkte kalmerend om met mijn handen te werken. Ik ontmoette nieuwe mensen face-to face, ik was dat niet meer gewend. Ik genoot van de meest eeuwenoude, simpele vorm van communicatie. Een verademing.’

Er zijn geen winkelketens in St John. Er is limited WiFi, je draagt alleen schoenen als je dat wilt, mensen rijden in de meest oude auto’s en er wordt gedoucht in gefilterd regenwater. Er zijn zelfs geen adressen, je beschrijft letterlijk waar je woont. Als we het zo horen, omarmen ze hier meer dan ergens anders de schoonheid van minimalisme.

Tegenwoordig werkt Noëlle als barvrouw. Een baan die ze als tiener altijd al wilde doen, maar waar geen ruimte voor was in haar New Yorkse leven waar het voornamelijk op presteren draaide. Ze denkt vaak terug aan de sollicatiegesprekken die ze afnam en waar ze vroeg waar diegene zichzelf over vijf jaar zou willen zijn. Nu vindt ze het belachelijk dat ze dit vroeg. Want hoe moet je dat in hemelsnaam weten: ‘Hier is het niet ongebruikelijk voor iemand om te werken als kok op St. John, dan te verhuizen naar Thailand voor een half jaar om aan de slag te gaan als duikinstructeur. Om dan vervolgens naar Alaska te gaan om te werken op een vissersboot.’ In jouw ogen klinkt dit misschien ook gekkenwerk, maar de mensen op St. John leven op het moment en maken keuze die zij zélf op dat moment willen. Zonder druk van de omgeving.

Toch twijfelt Noëlle soms wel eens. Vooral als ze haar oude collega’s en kennissen ziet die verder zijn gegaan met het opbouwen van een succesvolle carierre. Een van haar vriendinnen is oprichtster van Pinterest. Een ander won een Emmy voor een tv-show. Allemaal mensen die wél de American Dream hebben nagestreefd en hebben bereikt.

Maar zoals Noëlle volgens ons terecht zegt: ‘Ik woon op een eiland, ik woon in een charmant één slaapkamer appartement op een heuvel met uitzicht op de zee.’ Haar uitzicht lijkt verdacht veel op die ene foto die zie vier jaar geleden zag. Dat was het moment dat ze de sprong nam in het diepe: ‘Niet allen die dwalen zijn verloren’.

Stedentrip naar New York? Deze 10 dingen moet je weten en zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chick met ballen: ‘Ik verliet mijn topbaan in New York om ijs te scheppen op een eiland’
Sluiten