Oeps. Dit is wat er exact gebeurt met je lichaam na het drinken van cola

Iedereen drinkt cola. We vinden het lekker. Met ijsblokjes of in de mix met een heerlijke alcoholische versnapering. Hoe ironisch is het dat cola in veel derde wereldlanden makkelijker te verkrijgen is dan schoon drink water? Als jij echter gezond wil leven dan hoort cola daar (helaas) niet bij.

Dit is wat er exact gebeurt met je lichaam na het drinken van een blikje cola:

In de eerste tien minuten

Tien theelepels suiker gaan je lichaam in. Dit is de hoeveelheid suiker wat je maximaal mag per dag. Normaal gesproken zou je hiervan gaan overgeven. Dit gebeurt nu niet omdat in cola fosforzuur zit. Dit zorgt ervoor dat de zoete smaak vermindert wordt.

Na twintig minuten

Krijg je een suikerpiek. Dat betekent dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Hierdoor maak je extra insuline aan waardoor je lever deze extreme hoeveelheid suiker omzet in vet.

Na veertig minuten

Alle cafeïne is uit de cola geabsorbeerd. Je pupillen worden groter, je bloeddruk stijgt en als reactie op een te hoge bloeddruk zorgt ons lever voor nog meer suiker in de bloedbaan.

Na vijfenveertig minuten

Er wordt dopamine aangemaakt in je lichaam. Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij verschillende functies, zoals het ervaren van genot en blijdschap. Dit betekent dat je een blij gevoel krijgt na het drinken van cola. Dat is dan wel weer fijn.

Na zestig minuten

Je krijgt een suikercrash. Je hebt opeens minder energie en je zintuigen worden minder geprikkeld. Onbewust wil je het plezierige gevoel weer ervaren en ga je waarschijnlijk meer cola drinken.

Ondanks dat het niet erg is om af en toe een cola’tje te drinken, is het wel goed om te weten wat het met je lichaam doet. Laat je je blikje staan? Met cola kun je ook andere dingen doen die erg fijn zijn. Zo verwijdert het namelijk roest en kan het bloedvlekken uit kleding en textiel halen. Handig om te weten.

Reageer op artikel:
Oeps. Dit is wat er exact gebeurt met je lichaam na het drinken van cola
Sluiten