Emma Plasmans
Emma Plasmans Beauty en Style 10 nov 2020

Wat is collageen en wat doet het voor je huid?

Grote kans dat je collageen steeds vaker voorbij ziet komen in verschillende verzorgingsproducten. Niet voor niets. Dit wondermiddel is wel degelijk ergens goed voor. Maar wat is collageen precies, waarom is het opeens zo’n rage en wat doet het eigenlijk voor je?

Wij leggen het je met alle liefde uit.

Wat is collageen?

Oké first things first, collageen is een belangrijk lijm-vormend eiwit in ons lichaam dat zorgt voor stevigheid. Zo bestaan onze gewrichten, botten, spieren, haren én nagels uit collageen. Had je niet gedacht, hè? Daarnaast zorgt het ook voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Collageenvezels zitten aan het oppervlak van je huid en beïnvloeden je huidstructuur én stevigheid van binnenuit. Om die reden speelt collageen dan ook een belangrijke rol in ons hele lichaam. Maar nu horen we je denken ‘waarom wordt dit toegevoegd aan producten, als ons lichaam dit al bevat’? Begrijpelijke vraag. Maar het zit toch net even iets anders.

Bye bye stevigheid

Let op: tot je 25ste maakt je lichaam zelf collageen aan, daarna lukt dat steeds minder goed. Sterker nog: na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan. Zeg maar dag tegen die lekkere stevigheid en elasticiteit dus. Het kan er zelfs voor zorgen dat je rimpels en cellulitis krijgt.

Afname

De afname van de elasticiteit van je huid, het slapper en dunner worden van je huid en de toenemende rimpels komen ook mede door de afname van collageen. Daarnaast zorgt de afname voor spieren en gewrichten die minder soepel worden. Zo wordt je lichaam beetje bij beetje stijver en kun je minder soepel bewegen.

Maar wat nou als we zeggen dat je collageen kunt innemen/opsmeren of opdrinken? Waardoor je collageen weer wordt aangevuld. Geweldig nieuws, toch? To be continued..

Lees ook: Slik je jong – Hebben we een supplement nodig voor een strakke huid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is collageen en wat doet het voor je huid?
Sluiten