Dit merk je als je huid een tekort aan collageen heeft

Collageen is een belangrijk eiwit om je huid strak en gezond te houden. Het maakt onze huid stevig en elastisch, maar zorgt ook voor gezonde gewrichten, botten, spieren, darmen, haren en nagels. Een belangrijk middeltje dus, maar wat gebeurt er precies met je lijf en huid als je een collageen tekort hebt?

Een tekort aan collageen kan ontstaan doordat je te weinig collageen aanmaakt. Dit kan doordat je niet de juiste voeding eet (en teveel suiker binnenkrijgt), te weinig vitamine D aanmaakt, rookt of zonschade hebt opgedaan. Hoe weet je of jij een tekort hebt?

Wat merk je als collageen afneemt?

Naarmate je ouder wordt, wordt het voor je lichaam steeds moeilijker om zelf collageen aan te maken. Dit begint vanaf je 25ste. Wat dus betekent dat we zelf meer moeite moeten doen om onze huid glad en stevig te houden.

Afname van collageen maakt je huid slapper en dunner. Ook ontstaan er rimpels en worden je spieren en gewrichten minder soepel. Je gaat je stijver voelen. Waarschijnlijk allemaal ‘kwaaltjes’ die elke 25+’er wel herkent en waarvan je nu kan denken: ahá, het komt door een tekort aan collageen.

Heb ik een collageen tekort?

Logischerwijs is het tegenovergestelde wat er gebeurt als collageen afneemt en er een tekort ontstaat. Je zal merken dat je huid slapper en doffer wordt, dat je nagels sneller afbreken en je haar slapper wordt en minder straalt. Ook kan je last krijgen van gevoelige darmen, een opgeblazen buik en pijnlijke gewrichten.

Tip: 7 x de beste collageen-maskers om in je routine op te nemen

Een tekort aan collageen tegengaan

Om ervoor te zorgen dat je lichaam en huid gezond en vitaal blijven, doe je er dus goed aan om jezelf te voorzien van genoeg collageen. Dit doe je door:

  • Voeding te eten die collageen bevat (of de aanmaak ervan stimuleert)
  • Zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt
  • Niet te roken
  • Altijd zonnebrand te gebruiken als de zon schijnt en niet teveel in de zon te zitten

Meer te weten komen over een gezonde huid? 8 tips voor een egale en gezonde huid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit merk je als je huid een tekort aan collageen heeft
Sluiten