Redactie
Redactie Life 16 nov 2018

Confessions: ‘Ik heb een vegetarische vriendin stiekem vlees gevoerd’

Ik heb een vriendin die sinds een paar jaar geen vlees meer eet. Ze is zo’n type dat graag met hypes meegaat en iedereen wil overhalen het ook te doen. Zo noemt ze zichzelf vaak veganist omdat ze zo min mogelijk dierlijke producten eet. Ik vind dit best wel hypocriet, omdat ze hier helemaal niet consequent in is.

Het is me al eens eerder opgevallen dat ze niet helemaal eerlijk is over haar eetkeuzes. Zo zie ik haar bijvoorbeeld regelmatig kaas of mayonaise eten. Ik heb haar hier weleens op aangesproken, maar dan wimpelde ze het af als een ‘traktatie’ voor zichzelf. Prima natuurlijk, maar ze ‘trakteerde’ zichzelf dan wel erg vaak, én ze deed tegenover anderen alsof dat nooit gebeurde.

Geen vegaburger voor mij

Het enige waar ze wel consequent in is, is het niet-eten van vlees. Ze is een paar jaar geleden vegetariër geworden, en sindsdien eet ze nog steeds geen vlees. En daar is ze behoorlijk trots op. Ik ga vaak met haar stappen, waarna we vaak in de FEBO belanden. Zij eet dan vaak een patatje of een vegaburger. Ik eet negen van de tien keer een grillburger of een broodje kaassouflé met mayonaise. Dit moet ik dan natuurlijk vaak horen, omdat ze dan dronken is en het dan ineens nodig vindt me te proberen over te halen ‘ook’ veganistisch te worden. Ga ik natuurlijk niet doen.

Hoe dan ook, op een gegeven moment was het weer zover. We zaten met z’n tweetjes bij de FEBO na een avondje stappen. Ik was al behoorlijk geïrriteerd omdat ze de hele avond alleen maar om een jongen heen hing waarmee ze aan de lopende band shotjes deed. Op een gegeven moment was ik er klaar mee, en wilde ik gaan. Ze wilde natuurlijk niet gaan, tenzij ik beloofde dat we naar de FEBO gingen. Dus dat deden we.

Zij wilde graag een vegaburger en ik ging voor de grillburger. Al voordat ik überhaupt m’n geld had gepakt, begon ze me te vertellen dat ik óók een vegaburger moest eten, in plaats van een grillburger. Het was echt in de categorie ‘denk dan aan al die zielige diertjes’, maar dan mega dubbele tong-stijl. Ik werd er nog geïrriteerder van dan ik al was, en zei dat ze niet zo moest zeiken. Toen ze doorging met zeuren, stemde ik met haar in. Ik zei dat ik voor deze keer ook wel een vegaburger zou proberen. Ik liep naar die vakjes waar je zelf de burgers uit kunt halen, maar in plaats van twee vegaburgers te halen, kocht ik twee grillburgers.

En ze had niets door

Normaal had ze natuurlijk direct door gehad dat het geen vegetarische burger is, maar omdat ze nu zo dronken was had ik haar waarschijnlijk nog een frikandel kunnen voeren en ze had het niet gemerkt. Ze heeft het complete broodje zonder moeite opgegeten. Ik voelde me even schuldig, maar bedacht me toen weer hoe hypocriet ik het vind dat ze wel leer draagt onder het mom van ‘restafval van dieren’, en regelmatig kaas eet als ‘traktatie’.

Tot op de dag van vandaag heb ik haar nooit verteld dat ze toen een grillbroodje heeft gegeten. Ze vertelt nog steeds aan iedereen die het wil horen dat ze ‘veganistisch’ is, en ik ben de enige die weet dat ze onlangs nog vlees heeft gegeten. Of ik er spijt van heb? Absoluut niet. Ik vind het nog steeds haar verdiende loon. Moet ze maar niet iedereen proberen over te halen geen vlees meer te eten.

Wegens privacy redenen zijn details in dit verhaal veranderd.

Wil je ook je hart luchten of een verhaal kwijt? Stuur ons een mailtje via [email protected]

Confessions: ‘Ik steel regelmatig eten van mijn collega’s’

Reageer op artikel:
Confessions: ‘Ik heb een vegetarische vriendin stiekem vlees gevoerd’
Sluiten