Lobke Killaars
Lobke Killaars Life 14 okt 2018

Aan het soggen? Met deze tips bruis je weer van de creativiteit en is die opdracht zo af

Iedereen die een creatieve studie doet, creatief moet zijn tijdens werk of ooit, ergens, wat/waar dan ook creatief moet denken kent het wel: je creativiteit komt en gaat. Waar je de ene keer vol ideeën zit en met originele uitspattingen komt, weet je de andere keer uren lang geen enkel idee op papier te zetten. Dit is hoe jij jezelf creatief blijft uitdagen.

Het is niet makkelijk om dag in dag uit goede ingevingen op te hoesten, daarom helpen we je een handje om uit je vaste routine te komen en daardoor creatiever bezig te kunnen zijn.

Creativiteit kun je niet afdwingen

Iedereen heeft wel iets van creativiteit in zich zitten. Of je nu goed bent in concepten bedenken, problemen oplossen of designen. Zit je vast in je dagelijkse patroon en merk je hierdoor dat creatief zijn nogal wat moeite kost? Met deze tips blijf je jezelf uitdagen.

Ga lopen, ook als je een meeting hebt

Ga naar buiten en neem een flinke hap frisse lucht. We doen het zo weinig, terwijl het zo goed is voor je creativiteit. Ook als je een meeting hebt met iemand kan een rondje om geen kwaad.

Dit is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je met iemand afspreekt, maar het schijnt enorm goed te werken. Mark Zuckerberg is hét voorbeeld van een succesvol persoon die dit regelmatig doet. En als Mark het doet…

Mix ideeën

Ga zitten – alleen of met een groep – en bedenk allerlei ideeën voor datgene wat ideeën nodig heeft. Roep alles wat in je opkomt, schrijf dit dan ook allemaal op en verdeel je ideeën vervolgens in categorieën: now, wow en how.

‘Now’ zijn de ideeën die wat normaler en simpeler zijn en die makkelijk kunnen worden uitgevoerd. ‘Wow’ zijn de originelere ideeën die nog steeds relatief makkelijk kunnen worden gerealiseerd. ‘How’ zijn geweldige ideeën, maar wel moeilijk realiseerbaar.

Kijk vervolgens welke ideeën je kan gebruiken. Hoe maak je bijvoorbeeld een ‘how’ haalbaarder? Kan het gecombineerd worden met een ‘now’ of ‘wow’ idee? Of vormen een ‘now’ en een ‘wow’ samen een abnormaal goed idee dat ook nog eens realistisch is?

Leer elke dag iets nieuws

Probeer elke dag iets nieuws te leren, hoe klein of groot het ook is. Leer wat zinnen in een andere taal, een liedje op een ukelele, een nieuw model dat je kan gebruiken om je ideeën te orderen, een nieuw persoon kennen, enzovoorts.

De mogelijkheden zijn eindeloos en door bezig te zijn en andere dingen te proberen dan normaal trigger jij je creatieve brein.

Kijk naar anderen

Je hoeft niet altijd met alles het wiel uit te vinden. Kijk, het is niet de bedoeling dat je een heel design, volledige tekst of exact idee van iemand overneemt, maar je kan zeker inspiratie zoeken bij anderen.

Sla een magazine open, vraag hoe persoon X problemen oplost of observeer hoe persoon Y iets aanpakt. Beter goed gejat dan slecht bedacht, maar geef er altijd je eigen twist aan en gebruik het vooral ter inspiratie.

Doe niks en denk nergens aan

Oh wat lijkt dit makkelijk, maar oh wat is dit het absoluut niet. Is jouw hoofd 24 uur per dag aan het werk? Geef het wat rust. Het is goed om creatief na te denken, maar wel met regelmaat.

Niemand kan aan één stuk door en elke minuut van de dag creatief zijn. Neem pauze, pak een douche, kijk een serie en probeer vooral niet creatief na te denken, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Denk aan jezelf.

Verstrooid? Chaotische mensen zijn een creatief meesterbrein

Reageer op artikel:
Aan het soggen? Met deze tips bruis je weer van de creativiteit en is die opdracht zo af
Sluiten