Redactie
Redactie Body & Mind 14 jun 2020

5 creatieve oefeningen om scherp te blijven tijdens het thuiswerken

Nu we de hele tijd thuis zitten, is het moeilijker om geprikkeld te worden met nieuwe ideeën. Je besteedt immers het grootste deel van je tijd tussen dezelfde muren, dus waar vind je na al die weken nog nieuwe inspiratie? Gelukkig bestaan er genoeg creatieve oefeningen die je helpen om ook nu scherp te blijven… Zelfs in quarantaine.

Dit artikel verscheen eerder op WorkJuice.

We weten het: de sleur van dag in dag uit hetzelfde doen, zien en met dezelfde mensen praten is niet bepaald bevorderlijk voor je creativiteit. Daarom gingen we op zoek naar creatieve oefeningen om je brein toch wat uit te dagen. Entrepeneur bood raad.

1. Doe aan freewriting

Heb je het gevoel dat je vast zit met je gedachten? Komen die nieuwe, goede ideeën maar niet? Probeer dan eens te freewriten: je gedachten de vrije loop laten gaan op papier.

Zet bijvoorbeeld een timer en verplicht jezelf om vijftien minuten non-stop te blijven neerschrijven wat er in je opkomt. Automatisch zal je minder ideeën filteren en alles opschrijven wat er in je omgaat. Wedden dat hier geweldige ideeën uit voortvloeien?

2. Track je tijd met games

Houd jij van een gezonde dosis competitie? Probeer dan eens om je productiviteit te boosten met apps die je tijdsindeling tracken.

Zo is er bijvoorbeeld Habitica, een app die je to-do list omzet in een spel met avatars en levels, of Forest (Stay Focused), die een boompje laat groeien wanneer je onafgebroken aan het werk bent en de boom laat stoppen met groeien wanneer je je telefoon erbij pakt. En zeg nu zelf: dat wil je toch niet?

3. Doe aan mindstorming

Het principe van mindstorming is eenvoudig: je schrijft een probleem op en vervolgens verplicht je jezelf om twintig unieke oplossingen te bedenken. De eerste vijf oplossingen komen meestal gemakkelijk, maar daarna wordt het steeds lastiger.

Hierdoor stretch je je eigen vermogen om je probleemoplossend te denken. Doe je dit vaker, dan wordt het in de toekomst alleen maar makkelijker om problemen vanuit verschillende hoeken te benaderen.

4. Schets je gedachten

Waarom zou je jezelf bewerken tot woorden, als je een boodschap ook met beelden kan overbrengen? De juiste term daarvoor is sketchnoting: het vertalen van informatie naar vormen, symbolen en andere kleine tekeningetjes.

Hierdoor activeer je je rechter hersenhelft, waardoor nieuwe hersenverbindingen worden gelegd en nieuwe ideeën makkelijker kunnen ontstaan.

5. Doe iets analoog

Tegenwoordig brengen we meer dan ooit tijd door achter een scherm. Een overvloed aan schermtijd kan echter stress en angst verhogen en je focus naar beneden halen.

Doe daarom dagelijks iets hands-on om je brein in balans te houden. Of dat nu dertig minuten tekenen is, je kledingkast opruimen is of het bakken van een taart: je brein heeft deze brainless momenten nodig!

Door deze creatieve oefeningen beetje bij beetje te implementeren in je dagelijkse routine, houd je je hersenen scherp en je creativiteit hoog. Willen we dat niet allemaal?

Lees ook: Vakantie in eigen land – 7 leuke staycation AirBnB plekjes in Nederland

Reageer op artikel:
5 creatieve oefeningen om scherp te blijven tijdens het thuiswerken
Sluiten