Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love & Seks 17 sep 2015

Dansend opgegroeid? 5 x waarom jij gelukkiger, slimmer én minder gestrest bent

Zodra je begint te dansen word je één met de muziek, het voelt alsof je een andere, perfecte wereld binnenstapt. Voor velen misschien niet helemaal herkenbaar, maar voor dansers zeker. Dansen is niet alleen prachtig om naar te kijken maar het blijkt dat het nog veel meer voordelen heeft voor jou. Het blijkt namelijk dat dansen je gelukkiger, slimmer en minder gestresst maakt:

Dans is een uitlaatklep

Geen andere sport heeft een grote uitlaatklep dan dansen. Dit heeft te maken met de natuurlijke bewegingen van het lichaam die in het dagelijkse leven niet worden gemaakt. Deze uitlaatklep zorgt ervoor dat je stresslevel daalt.

Vlucht uit de werkelijkheid

Als je danst kan je jezelf helemaal verliezen in de bewegingen en de muziek. Er zijn dansers die letterlijk high kunnen worden van het uitvoeren van een dans. Je kan even vluchten uit de werkelijkheid en denkt nergens anders aan.

Minder kans op angst en depressie

Zweedse onderzoekers voerden een studie uit bij 112 vrouwelijke tieners die kampten met angst en depressie. De helft van de onderzochte meisjes kregen wekelijks danslessen en de andere helft niet. De resultaten waren verbluffend: de geestelijke gezondheid en stemming van de dansende meisjes waren extreem verbeterd.

Het maakt gelukkiger dan hardlopen

Er wordt veel geschreven over de voordelen van hardlopen. Zo wordt gezegd dat men gelukkiger wordt als je hardloopt. Psychologie Today zegt dat dansen gelukkiger gemaakt dan een run.

Het stimuleert de geest

Een ander voordeel van dansen is dat het de geest stimuleert en het verscherpt de cognitieve vaardigheden op élke leeftijd. Dansen is dus ook aan te raden aan oudere mensen om op deze manier geestelijk en lichamelijk vitaal te blijven.

Baal je nu toch een beetje dat je niet al vanaf jongs af aan danst? No worries, het is nooit te laat om je innerlijke danser te laten spreken. Gelukkige voeten zijn goed voor de geest, lichaam en ziel.

Reageer op artikel:
Dansend opgegroeid? 5 x waarom jij gelukkiger, slimmer én minder gestrest bent
Sluiten