Janne Vogel
Janne Vogel Love 11 feb 2020

Date night? Bespaar jezelf de moeite en doe vooral waar je écht zin in hebt

Date nights zijn in een relatie super belangrijk. Een avondje tijd vrijmaken voor elkaar, telefoons weg en oprechte aandacht voor de ander. Quality time met z’n tweetjes. Toch hoef je voor een date night écht niet je halve maandsalaris uit te geven en/of de deur uit.

Over– en underrated date night plannen

De volgende date night-ideeën kunnen heel leuk zijn, maar zijn dat soms ook gewoon even niet. Skip ze dus vooral als je er niet zoveel zin in hebt. Onderstaande situaties herken je vast en zeker en vanaf nu maak jij ze bespreekbaar. Onthoud: goed communiceren is alles.

1. Afspreken met een groep vrienden (terwijl je liever wat een-op-een tijd samen hebt)

Je vrienden zijn sowieso enorm belangrijk voor je en natuurlijk is het fijn om tijd met z’n allen door te brengen (twee vliegen in een klap!), maar soms heb je behoefte aan een avondje samen met je lief. Dus als jullie (gezamenlijke) vriendengroep voorstelt iets gezelligs te gaan doen, is het absoluut geen punt als je weigert.

2. Een duur etentje voor jullie verjaardagen of jubileum (wanneer je liever thuis iets in elkaar flanst)

Tuurlijk, als je zin hebt om all out te gaan in een fancy restaurant moet je dat zéker doen. Maar ben je eigenlijk best blut en moe, voel dan vooral niet de druk om van alles iets heel groots te maken. Als jullie zin hebben om pizza te bestellen of dezelfde Boursin pasta te koken die jullie zo’n vier keer per week eten, dan is dat meer dan oké. Jullie hebben je eigen tradities.

3. Naar de bios gaan (wanneer je meer zin hebt om te kletsen)

Met jullie armen vol snacks de filmzaal trotseren is hartstikke gezellig, maar soms heb je behoefte aan een goed gesprek en een diepere connectie met je partner. Als je voelt dat je zin hebt in interactie, sla die filmavond dan vooral een keer over. Misschien kunnen jullie ergens een koffietje gaan drinken of iets actiefs gaan doen.

4. Dubbeldaten (wanneer je niet eens groot fan bent van het andere stel)

“Oh, wij moeten écht een keer dubbeldaten!” Nou, je hoeft helemaal niets. Het is natuurlijk hartstikke leuk als jullie een keer iets kunnen doen met een ander koppeltje, maar soms voel je de vibe gewoon niet helemaal. Of koop je liever iets leuks voor jezelf dan dat je dat geld uitgeeft aan een cocktail-avondje dat geforceerd voelt. Helemaal oké.

5. De natuur in (wanneer je activiteiten buiten verafschuwt)

In een relatie (en het verdere leven) is het belangrijk dat je af en toe een compromis sluit. Je kunt best een keer langs de lijn staan bij zijn of haar sportwedstrijd, maar blijf vooral ook bij jezelf.

Als je partner je vraagt om lekker door het bos te gaan lopen, terwijl jij zin hebt om je dag horizontaal op de bank te besteden, doe dat dan vooral. Dit geldt voor alles; ook andersom. Doe vooral wat jullie zelf leuk vinden en meet elkaar daarna. Eind goed al goed.

6. Een ‘chille’ date night thuis (terwijl je liever op stap wilt)

Even een ietwat omgekeerde situatie: als jij zin hebt om lekker uit te pakken of iets wilt vieren met champagne en oesters, dan sta je óók volledig in je recht. Je hoeft geen genoegen te nemen met een avondje sushi bestellen en jullie favo serie kijken, als je zin hebt om in de lampen te hangen.

Vertel je partner vooral hoe je je voelt en waar je écht behoefte aan hebt. Misschien vindt hij het niet zo’n big deal dat je tentamenweek voorbij is, maar jij wel. Nogmaals: communicatie is key!

Lees ook: