Dating dilemma: een date casual chique afzeggen, hoe doe je dat?

In dating dilemma’s vertelt Marie-Louise, een twentysomething chick uit Amsterdam over haar ervaringen in het dating circuit. Want dat daten niet meer het daten van vroeger is, dat mag duidelijk zijn. Geniet van deze heerlijke herkenbare hilarische en soms ietwat pijnlijke verhalen. Deze week gaat ze uitgebreid in over het afzeggen van dates:

In een tijd waarin er gewoonweg veel te veel leuke mannen rondlopen om ze allemaal te kunnen daten, of omdat je gewoon eens rust aan je hoofd wil, komt het wel eens voor dat je je date moet cancelen. En ga jezelf dan alsjeblieft niet teveel in de nesten werken met een ontzettend moeilijk excuusverhaal waar je jezelf compleet vastlult. Of waarvan je zelf na twee zinnen eigenlijk al kwijt bent wat je ook alweer had verzonnen.

Het zal je niet verbazen, maar die vage smoesjes werken natuurlijk ook niet. Veel te doorzichtig. Kijk, het is altijd beter dan helemaal niéts te laten horen, maar het mededelen van zo’n slap excuus komt op precies hetzelfde neer: ‘ik heb echt ontzettend geen zin meer om met je te daten’.

Waarmee stoppen? Mij daten? Muntthee drinken? Je fiets elke dag aan je muur ophangen omdat dat er vet uit ziet?

Zo werd ik een keer een half uur voor een date afge-appt (tegenwoordig het nieuwe afbellen), want hij had ‘overal jeuk’. Eh. Yuk. Op mijn semi-bezorgde vragen of hij een allergische reactie op iets had, of al naar een dokter was geweest, kreeg ik het verhelderende antwoord: “ja weet ik niet”. Blijkbaar had hij een flinke allergie voor mij ontwikkeld, want daarna heb ik nooit meer wat van hem gehoord.

Of die keer dat ik op de middag van de date een berichtje kreeg: “sorry, maar ik moet hier mee stoppen”. Waarmee stoppen? Mij daten? Muntthee drinken? Je fiets elke dag aan je muur ophangen omdat dat er vet uit ziet? Leven? Wie zal het zeggen. Hij in ieder geval niet. Ik ben daarna dus gestopt met het opslaan van zijn nummer.

Zie je daar dan maar eens uit te redden als je niet toevallig de helft van een tweeling bent

De meest gebruikte redenen, waar je zelf ook altijd wel goed mee wegkomt als je eventueel om een klein excuusje verlegen zit (ik oordeel niet hè, we hebben allemaal wel eens dat we liever de nieuwe aflevering van Nashville kijken in plaats van die hele trukendoos weer open te trekken op een date), zijn de volgende:

  1. Je hebt een dubbele afspraak gemaakt. Super dom, maar die andere afspraak stond helaas al eerder. Zo kom je dus mooi weg met de positieve noot dat je het belangrijk vindt om een afspraak die je al eerder had gemaakt, te respecteren. Ook al had je thuis al een date met ene Tony (Chocolonely).
  2. Je bent ziek. Niemand wil tegen een snotterende, zwetende of rillende date aan zitten kijken. Maar gebruik deze reden dan wel voor als je echt ziek bent en ga niet ergens staan party’en waar je de volgende dag gezond en wel in allemaal foto’s getagd staat. Zie je daar dan maar eens uit te redden als je niet toevallig de helft van een tweeling bent.
  3. Je vindt iemand anders eigenlijk leuker. Dit is dan weer een hele definitieve reden en het biedt nogal weinig kans tot het verzetten van een date. Maar je laat wel heel eerlijk weten dat je, ondanks dat het gezellig was, niet van het rondsletten bent.
  4. Je hebt het te druk op werk. Een carrièretijger zoals jij moet soms nou eenmaal wat vrije tijd opofferen. En iemand die voor zichzelf hard aan de weg aan het timmeren is, is toevallig wel hartstikke sexy.

Maar hoe je het ook brengt, de beste afzeggingen zijn natuurlijk die waar een nieuw voorstel wordt gedaan. “Hé ik heb nu even hartstikke jeuk, maar heb je misschien komende zaterdag al wat te doen?” Klinkt nog net zo dubieus, maar daar krijg je zelf tenminste iets minder jeuk van.

Reageer op artikel:
Dating dilemma: een date casual chique afzeggen, hoe doe je dat?
Sluiten