Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 7 jun 2017

Dating Dilemma: Waarom ultimatums een slecht idee zijn

In Dating Dilemma vertelt Marie-Louise, een twentysomething chick uit Amsterdam over haar ervaringen in het dating circuit. Want dat daten niet meer het daten van vroeger is, dat mag duidelijk zijn. Geniet van deze heerlijke herkenbare hilarische en soms ietwat pijnlijke verhalen. Deze week blijkt dat een ultimatum averechts werkt.

Ik ben niet goed met ultimatums. Zelfs niet bij de fietsenmaker. ‘Ik betaal niet meer dan 75 euro voor die fiets, anders ben ik weg!’ – Maar mevrouw, deze kost 60 euro. ‘Oh, OK, doe maar dan.’ In relaties is het wél heel simpel: ik doe er gewoon niet aan.

Mijn ex heeft me een keer een ultimatum gesteld over een vakantie. Afbellen zou ik het

Weet je wat het is met het stellen van ultimatums in een relatie? Het creëert een soort machtsspel. Degene die het ultimatum geeft denkt meer macht te hebben dan zijn of haar partner. Het is negatief, vijandig en je relatie is daarna nooit meer hetzelfde. Echt, geloof me.

Mijn ex heeft me een keer een ultimatum gesteld over onze vakantie samen. Ik moest zuinig aan doen met mijn vakantiedagen, maar wilde op vakantie met vriendinnen én m’n vriendje. Ik had het, vond ik, netjes verdeeld: 4 dagen met de meiden, 8 met de BF.

‘Je moet nú kiezen tussen je vriendinnen en mij’

Hoewel ik plan om met de girls op vakantie te gaan wel tegen hem gezegd had, kwam het boeken ervan blijkbaar toch als een verrassing. Zijn reactie: BATTLE-MODUS. Midden in mijn mini-studentenkamertje met muren van dubbellaags karton hield hij blèrend mijn telefoon voor m’n neus: afbellen zou ik het. Ik moest mijn vriendinnen bellen om onze vakantie naar Ibiza te cancelen, en wel heel snel. Toen ik dat tot zijn verbazing toch niet zo heel snel deed, was zijn ‘oplossing’: ‘je moet nú kiezen tussen je vriendinnen en mij’.

Ik heb mijn antwoord toen niet eens hardop gezegd. Het enige wat ik zei was ‘eh, weet je dat heel zeker?’ Kleine hint: dat zei natuurlijk genoeg. Na deze verhitte ruzie, waar het hele studentencomplex een complex aan over heeft gehouden, bleven we nog een kille twee maanden bij elkaar. Want wat bleek, het dwingen van je vriendin om iets te doen wat zij niet wil, is niet heel bevorderlijk voor je relatie!

Het heeft niets met houden van te maken

Bijna elke vorm van ultimatums is gewoon een ontzettend slecht idee. Het impliceert: als je van me zou houden, dan zou je dat voor me overhebben. Maar het heeft niets met ‘houden van’ te maken. Het is een gemeen spelletje waarin je geen hulplijn of meerkeuze-antwoorden hebt. Natuurlijk zijn er ultimatums voor je vent die wat meer gerechtvaardigd zijn. ‘Als je nog één keer mijn Ben & Jerry’s opeet, slaap je maar op de bank! Of ‘als je nog een keer in m’n billen knijpt, hebben we zometeen ergens seks op de wc.’ Die kan ik dan weer wel aanraden.

Reageer op artikel:
Dating Dilemma: Waarom ultimatums een slecht idee zijn
Sluiten