Omani McDaniels
Omani McDaniels Love 26 mei 2016

De harde klap van realisatie als je ontdekt wie je ex écht is

Liefde maakt blind, hoor je vaak gezegd worden. Ergens is dat wel waar. Als je door je liefdesbril kijkt, zie je sommige dingen niet die door anderen wel gezien worden. Over bepaalde eigenschappen kijk je heen. Een van de symptomen van verliefdheid. De klap die volgt als je hem na een break-up eindelijk aanziet voor wie hij echt was, komt dan hard aan.

Niet naar je omgeving luisteren

Je vriendinnen waren zeker niet zijn grootste fan, maar dat negeerde je. Jij kende, voor je gevoel, een kant van hem die anderen niet zagen. Je zag een kant die niemand anders zag, behalve jij. Dit werkte bijna verslavend, omdat het op je ego inwerkte. Jij kon iets, wat anderen niet voor elkaar konden krijgen. Jij was speciaal. Maar wat je echt was, was verliefd. En door verliefdheid mis je soms dingen, die essentieel zijn.

Als je de roze bril afdoet en ziet met wie je al die tijd te maken had, kan de klap soms onvoorstelbaar hard zijn. Dingen als ‘tijdsverspilling’ en ‘hoe heb ik dat kunnen missen’, spoken door je hoofd. Je wordt niet verdrietig van het zien van foto’s van hem, maar hebt juist afkeer. Hoe heb je ooit verliefd kunnen zijn op deze man? Hoe was het mogelijk dat hij de enige was aan wie je kon denken, voor zo lang?

Valse karaktereigenschappen

Soms komt het doordat je iemand van naam en gezicht kende, voordat je diegene daadwerkelijk leerde kennen. Dan geef je diegene karaktereigenschappen die hij helemaal niet heeft. Als je diegene dan leert kennen, heb je een beeld van hem dat niet helemaal realistisch is. Hetzelfde geldt voor iemand die zich anders voordeed, dan hij is. Door de verliefdheid verlies je objectiviteit. Je zit er te dicht op.

Onderbewust maak je de keuze om hem te zien, zoals je hem wilt zien. Het is niet realistisch en de realiteit is confronterend en pijnlijk. Je neemt het jezelf kwalijk dat je niet eerder hebt ingezien wie hij was. Ook dat je niet beter naar je omgeving luisterde.

Probeer het los te laten

Toch is het belangrijk om niet te veel te concentreren op spijt. Het is verspilde emotie, waar alleen jij last van hebt. Onthoud dat elke beslissing die je hebt genomen deel is van jouw verhaal en ook de slechte gedeeltes er zijn om van te leren.

Focus je op het feit dat de dingen die jij in hem zag, die er niet waren, kwaliteiten zijn die je zoekt in een man. Zo ben je beter voorbereid voor de volgende en weet je beter wat je wilt. Kijk terug met opgeheven hoofd en wees trots dat je eindelijk het licht hebt kunnen zien.

LEES OOK: Dit is waarom liefdesverdriet echt pijn doet én hoe je de pijn kunt verzachten

Reageer op artikel:
De harde klap van realisatie als je ontdekt wie je ex écht is
Sluiten