Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 5 mrt 2018

De on/off relatie die eigenlijk iedereen in deze generatie wil

Je wilt wel een soulmate. Iemand met wie je je leven kan delen. Iemand die jou nodig heeft. Maar je wilt niet zelf iemand nodig hebben. En je wilt je vooral niet helemaal geven, want stel dat je je hart zal breken. Onze generatie, Generatie Y, is individueel en zelfstandig. Het is allemaal de schuld van 'deze tijd'.

Je wilt iemand die altijd voor je klaarstaat. Maar je wilt niet zelf je plannen aanpassen voor de ander. Je ziet jezelf als jezelf, als een individu en niet als een ‘wij’. Hoe lief en fantastisch je je lover ook vindt.

Als je date is het een spel. Wie is het afhankelijkst van wie? Je wilt vooral iemand die jou meer nodig heeft dan andersom. Maar wie wanneer heeft gewonnen is onduidelijk. Net als wat de prijs is.

Je bent banger dat je je vastlegt met de verkeerde man, dan dat je de goede man laat schieten. Daarom blijf je swipen om Tinder. De ware loopt nog ergens rond, je weet het zeker. Ook als je een leuke date hebt gehad, heb je altijd het gevoel dat de ware nog ergens anders is. Dat het gras groener is. Dat het antwoord op de vraag ‘is er meer?’ ‘ja’ is en op ‘is dit het nu?’ ‘nee’.

Je wilt je niet vastleggen. Je wilt niet het traditionele plaatje van een huis, een hond en kinderen. Trouwen, je weet het niet. Je relatiedoel is niet een koophuis, maar vooral niet gezapig worden. Je wilt de veiligheid en geborgenheid van burgerlijkheid, maar je wilt het eigenlijk ook weer niet. Je wilt vrij zijn en doen waar je zelf zin in hebt.

Generation Y

Het is allemaal de schuld van ‘deze tijd’. Van hoe je bent opgegroeid. Van wat er in de wereld gebeurt.

Je bent opgegroeid in een periode dat alles fantastisch was, de economie bleef maar groeien en het zou alleen maar beter worden in de toekomst. En je verwachtingen waren dan ook dat alles fantastisch zou worden. Werk dat je elke dag leuk vindt en een relatie vol passie en spanning en voor eeuwig het ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, zonder dat je er ook maar enige moeite voor hoeft te doen. Je stelt hoge eisen, want je bent gewend dat alles goed gaat.

Vrij zijn

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) concludeerde het vorig jaar al: jonge mensen gedragen zich steeds minder traditioneel. Ze willen zich in mindere mate vastleggen in een relatie. Het percentage singles zal daarom verder omhoog gaan en het aandeel gehuwden zal verder dalen.

We lazen het ook in de Huffington Post: onze generatie wil een relatie, maar we willen het eigenlijk niet. Je wilt het idee van een relatie. Maar je wilt er niet te veel moeite voor doen.

Misschien willen we vooral vrij zijn. En onszelf zijn. En misschien is dat wel helemaal niet zo erg allemaal. Iemand vinden waarbij je jezelf kunt zijn, dat is prachtig.

LEES OOK: Als je last hebt van fomo in je relatie

Reageer op artikel:
De on/off relatie die eigenlijk iedereen in deze generatie wil
Sluiten