Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Gezondheid 31 jan 2017

De oplossing tegen een droge huid in de winter: koud en kort douchen

Als het buiten koud is willen we niets liever dan bij thuiskomst een lange warme douche nemen. Gek is het dan ook niet dat je je vaak ´schuldig´ maakt aan deze heerlijke gewoonte. Maar als je je huid een plezier wilt doen, doe je het niet, zeggen huidartsen.

Dat trekkende gevoel op je huid

Zodra je je hebt afgedroogd na die heerlijke warme douche dan begint je huid al snel te ´trekken´. Zo proberen we met crèmes de boel weer soepel en gehydrateerd te maken maar daar ligt niet de oplossing.

Zo vertelt Menno Gaastra van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie het volgende aan RTL Nieuws: ‘In de winter is de lucht vaak al droger, en omdat in de winter de verwarming in huis vaak aanstaat, daalt ook binnenshuis de luchtvochtigheid. En daar wordt je huid nóg droger van.’

Gevoeliger voor huidziekten en infecties

De droge lucht én warme lange douches zijn een ideale trigger voor eczeem en andere huidinfecties. Je spoelt alle huidvetten weg die er juist zijn om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Wat je dan wél moet doen? Koud en kort douchen zodat je huid niet extreem uitdroogt. Het is misschien even doorbijten, maar volgens een ander onderzoek zorgen die koude douchen ook nog eens voor een betere gezondheid.

Er is wél een reden waarom wij meisjes zo graag warm douchen:
Mysterie: waarom douchen wij vrouwen nou toch áltijd warmer dan onze lover?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De oplossing tegen een droge huid in de winter: koud en kort douchen
Sluiten