Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 10 feb 2017

Bewezen: De oudste thuis? Dan ben je slimmer dan je broertjes en zusjes

Als oudste thuis ben je sowieso al een bazin. Je jongere broertjes en zusjes kijken toch een beetje tegen je op. Ook kon jij hen vroeger altijd heel goed plagen. En nu blijkt dat jij als grote zus nog een streepje voor hebt. Jij bent namelijk de slimste, ha.

Misschien had jij altijd al het vermoeden dat je wat intelligenter bent dan je broertjes en zusjes. En nu blijkt dat ook nog eens bevestigd door de wetenschap. Onderzoekers van de University of Edinburgh zijn er namelijk achter gekomen dat eerstgeborenen slimmer zijn.

Smartcookie

Dit komt volgens de onderzoekers doordat ze mentaal meer uitgedaagd worden door de ouders. Ouders geven volgens de onderzoekers even veel emotionele aandacht aan hun kinderen, maar hun eerste kindje helpen ze toch meer om te leren logisch na te denken. Ook besteden de ouders meer aandacht aan dingen als lezen en een muziekinstrument leren bespelen.

Voor de studie werden 5000 kinderen gevolgd, vanaf hun geboorte totdat ze veertien jaar waren. De eerstgeborenen bleken een hoger IQ te hebben.

Het ligt er dus niet aan dat jij simpelweg wat ouder bent, dat jij betere keuzes maakt en slimmere dingen doet dan je broertjes en zusjes. Nee, je bént ook echt slimmer.

Lees dit ook even: Geef je zus een knuffel! Zussen maken je gelukkiger én socialer

Reageer op artikel:
Bewezen: De oudste thuis? Dan ben je slimmer dan je broertjes en zusjes
Sluiten