Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 2 okt 2015

De wetenschappelijke reden waarom mensen die bellen socialer zijn dan de WhatsAppers

Sinds de komst van WhatsApp hebben we nog nooit zo weinig met elkaar gebeld. Een WhatsAppje is snel en makkelijk en het kan op elk moment. Maar word jij gek van al dat geWhatsApp om 'niks' en bel je liever je dierbaren om te weten hoe het écht met ze gaat? Dan hebben we goed nieuws: jij bent socialer.

Er wordt steeds minder gebeld. Steeds vaker kiezen we voor een WhatsAppje. Waarom? Publiekelijk een belletje plegen kan een beetje asociaal voelen. Je kan het gevoel krijgen dat je anderen hindert met je geklets. Je kiest er daarom misschien sneller voor om even een WhatsAppje te sturen. Het kost enkele seconden en niemand die last van je heeft. Bovendien vinden we het vaak ook niet ‘nodig’ om iemand te bellen.

We vinden het vaak zelf ook fijn om een WhatsAppje te ontvangen. Het is meestal niet dringend en je kan antwoorden wanneer je wilt. In Amerika hebben ze onderzoek gedaan naar het gebruik van smartphones. Wordt er meer gebeld of worden er juist meer berichtjes gestuurd? De volgende dingen kwamen naar voren:

  • Smartphone gebruikers sturen en ontvangen vijf keer meer berichtjes in verhouding tot het aantal telefoontjes dat ze ontvangen en plegen
  • Smartphone gebruikers besteden 26 minuten per dag aan berichtjes. Aan bellen besteden ze slechts zes minuten per dag
  • 80% van de tieners laat weten dat WhatsAppen in hun top drie staat van manieren waarop ze communiceren met hun beste vriendinnen en vrienden

Kortom, het versturen van berichtjes is veel populairder dan bellen. Maar is dat nou wel zo goed voor ons? Sherry Turkle is een MIT psychologie en expert in technologie en communicatie. Zij laat weten dat het veelvoudig berichtjes sturen ervoor zorgt dat de relaties die we opbouwen worden ‘ingekort’ en niet altijd uitgroeien tot goede relaties.

Zo zijn mensen die wél veel bellen met hun dierbaren beter in het onderhouden en opbouwen van relaties. Ze zijn een stuk socialer omdat ze niet bang zijn om een face-to face conversatie aan te gaan. Ze doen het immers vaak en voelen daarom geen barrière.

Nu is het niet zo dat je per se socially-awkward bent als je meer van berichtjes sturen houdt dan bellen. Maar het is zeker zo dat als je iemand zijn stem hoort je beter weet hoe het met degene gaat en er minder snel miscommunicatie ontstaat. Een ‘echte’ lach is aan de telefoon een stuk krachtiger en persoonlijker dan de ‘haha’ of lachende emoticon die je via WhatsApp ontvangt of verzendt.

Verbale communicatie is één van de krachtigste geschenken die de mens heeft gekregen en volgens Turlke hebben we het nodig om te overleven in de huidige maatschappij waar je altijd je woordje moet staan en sociaal zijn belangrijker is dan ooit. Ben jij een echte beller? Blijf daar dan vooral mee doorgaan hoe irritant sommige mensen het in je omgeving ook vinden. Je bent een ontzettend sociaal dier. Steek die maar in je pocket.

Ben jij een echte WhatsApper omdat je het stiekem een beetje eng vindt om te bellen?

Je ‘bel angst’ komt door de volgende redenen. Klik op de foto om het te lezen:

Reageer op artikel:
De wetenschappelijke reden waarom mensen die bellen socialer zijn dan de WhatsAppers
Sluiten