Bewezen: Festivallen maakt je een gelukkiger mens

De sfeer die op een muziek festival hangt vind je eigenlijk nergens anders. Het is vaak mooi weer, iedereen ziet er leuk uit, er is geweldige muziek, eten, drank en de quality time met je vrienden is onbetaalbaar. Maar nu blijkt festivallen ook nog eens heel goed voor je te zijn.

Muziek grijpt mensen. Sommigen kunnen hun emoties er in kwijt, voelen zich begrepen, of worden juist even in een andere wereld gezogen waarin geen struggles bestaan. Muziek kan je kippenvel geven, je raken tot in het diepste van je hart. Muziek is vaak ook onderdeel van herinneringen. De eerste kus, de perfecte date, een geweldige avond uit, of je even mee terugnemen naar je jeugd.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen is gebleken dat studenten die upbeat music luisteren een gelukkiger beeld hebben van de wereld. Dit komt doordat muziek voor aanmaak van dopamine zorgt in je hersenen. En zoals je misschien al wist, zorgt dopamine voor een gelukkig gevoel.

Vandaar dat het niet gek is als jij en je vriendinnen helemaal gek worden als jullie favoriete beat langskomt op een festival. Je wordt er per direct gelukkiger van. Dat heerlijke moment waarop je de tonen herkent, weet wat er gaat komen en je he-le-maal uit je dak kan gaan.

De wetenschappelijke reden dat naar een festival gaan je gelukkig maakt

Volgens Valorie Salimpoor (neurowetenschapper) worden we niet alleen gelukkiger van de beat zelf, maar we voelen ook meer opwinding door de verschillende tonen en melodie├źn die we horen. Je bent continu naar de muziek aan het luisteren en aan het anticiperen op wat er hierna komt. Denk maar aan al die keren dat denkt te weten dat de beat gaat veranderen. Dat ‘ie zachter wordt, rustiger, of juist harder zal gaan. Soms is het daadwerkelijk zo, en soms zit je ernaast. En dat bevestigt je vermoeden, of het verrast je.

Precies deze nuances geven je nog meer plezier dan je al had. De verandering van de beat is de beloning op je voorspelling. En juist die ene beat kan jou wel eens zo raken dat je het gevoel hebt alsof je zweeft op een festival. En dat het de beste dag ooit is. En daar heb je helemaal geen drugs voor nodig. Geniet, dans, en koop alvast je kaartjes voor volgend jaar want de voorpret doet ook al heel veel goed.

Mis je het festivalseizoen nu al?

Er is een heel fijn festival in oktober, georganiseerd door ons zusje NSMBL. Klik op de foto voor alle info:

Reageer op artikel:
Bewezen: Festivallen maakt je een gelukkiger mens
Sluiten