Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 15 feb 2015

De wetenschappelijke verklaring waarom wij zo bezeten zijn van Fifty Shades of Grey

Het kan je niet ontgaan zijn: de Fifty Shades of Grey gekte. Toen de boeken uitkwamen stond de wereld op z'n kop. En de film die nu nét in de bioscopen te zien is wordt overal besproken. En of de film nou wel of niet goed is, we zijn allemaal bezig met Mr. Grey. Waarom? Daar bestaat gelukkig een wetenschappelijke verklaring voor.

Het is geen literair meesterwerk. Ook geen hoogstandje onder de gewone romans. Sommige dialogen sloegen werkelijkwaar nergens op. De woorden zijn af en toe ontzettend afgezaagd. En toch hebben we het boek allemaal uitgelezen. In één ruk. Hoe dat kan? Psycholoog en relatietherapeut Niloo Dardashti verklaart het.

In haar eigen boek heeft Dr. Dardashti namelijk onderzocht welke aspecten van Fifty Shades of Grey ervoor zorgen dat vrouwen een connectie opbouwen met de hoofdpersonen, erover gaan fantaseren, en naar meer verlangen dan ze nu hebben in hun eigen leven. Want dat kan niet komen door de tampon scene. Maar waardoor dan wel?

1. Wij vrouwen hebben nog nooit een man ontmoet die aan alle kwaliteiten voldoet die Mr. Grey ook heeft

Of je hem nou mag of niet, je moet toegeven dat de eigenschappen van Mr. Grey verdomd aantrekkelijk zijn. Zijn mannelijkheid versus zijn gevoeligheid. De manier waarop hij Anastasia beschermt. Hoe hij haar helemaal kan bezitten. Een onmogelijke mix van kwaliteiten die we in het echte leven niet spotten. Helaas. Bijvoorbeeld de dagen waarop hij continu het initiatief neemt, Anastasia ieder moment bericht, en geen moment niét antwoord. Soms hebben we daar gewoon verschrikkelijk de behoefte aan. Even geen spelletjes ‘ik heb drie uur moeten wachten, nu reageer ik vier uur niet’.

2. Het sleept ons terug naar de geweldige gedachtes aan onze eerste liefde

Weet je nog je eerste liefde? Die eerste blik, de eerste stappen richting een hart die overstroomt door liefde, de vlinders, de kriebels, de onhandigheid. We gaan door alle stadia met Anastasia. Als je bezet bent is het heel logisch dat je terug verlangt naar die gevoelens. En als je single bent is het niet gek dat je behoefte hebt aan deze gevoelens. Je kunt geen genoeg krijgen van je partner, of je single bestaan, maar ook niet van Fifty Shades of Grey.

3. De seksuele aantrekkingskracht tussen Mr. Grey en Anastasia

Vrouwen houden nou eenmaal van voorspel, en daar zijn Mr. Grey en Anastasia helden in. Er ontbreekt voor dit verlangen totaal niets in het boek. In je single bestaan maar misschien ook in je relatie mist deze spanning misschien. Je voelt je door het boek sexy en langzaam warm worden. Nu nog in het echte leven.

4. We zijn fysiek verslaafd aan liefde

Ben je wel eens hevig verliefd geweest? De head over heels liefde? Continu high en behoefte aan de andere persoon? Dat gevoel wordt veroorzaakt door hormonen die vrijkomen bij het verliefd worden. Verhalen in boeken en films focussen zich heel slim op deze fase: het verliefd worden. Je zit zo in het boek dat je het gevoel bijna zelf ervaart. En dat geeft je een bepaalde rush waardoor je wil blijven doorlezen. Kanttekening: echte relaties kunnen niet blijven bestaan alleen op dit gevoel, en ja inderdaad, in Fifty Shades gebeurt dat wel.

5. Het is bookporn

Met Fifty Shades of Grey kun je ontsnappen aan je dagelijkse werkelijkheid en je seksuele fantasieën de vrije loop laten. Het is eigenlijk hetzelfde als een erotische film kijken of plaatjes in een tijdschrift. Er gebeurt iets met je lichaam tijdens het lezen. Dat is niet voor niets. Je beleeft het bijna echt als lezer. Je verbeelding laat dat gebeuren en je lichaam reageert daarop.

6. Het Hollywood ideaal

Verlies jij jezelf in de Hollywood verhalen? Heel logisch. Fifty Shades of Grey probeert dit expres te bereiken. Hoe? Door Anastasia juist Anastasia te laten zijn. Het imperfecte meisje, waar we ons allemaal aan kunnen relateren. Het meisje dat op zoek is naar de ware, en niet compleet is zonder hem. Daardoor krijgen we allemaal het gevoel dat ook wij die zoektocht nog moeten doorgaan. Dat wij daar ook nog niet zijn. We vergelijken ons met Mr. Grey en Anastasia. Ook de vrouwen mét trouwring om. We worden meegesleurd in een onrealistisch romantisch verhaal en we laten het toe.

7. Het bewust zijn van ons dilemma om controle te hebben of juist niet

We schreven hier al eerder een heel artikel over. Waarom wij vrouwen zo verlangen naar de controle van Mr. Grey. Het ene moment willen we in controle zijn, en het andere moment willen we onszelf compleet overleveren aan onze man. En Mr. Grey is de man die onze controle mag overnemen. Als hij het doet, lijkt het haast perfect te zijn. De struggle die Anastasia doorgaat om controle weg te geven is er één die we allemaal meemaken. We beleven het conflict in ons eigen hoofd. We willen onszelf allemaal wel eens laten gaan.

Wie Mr. Grey wel vindt, wil diegene zich melden? Onze dank is groot.

Reageer op artikel:
De wetenschappelijke verklaring waarom wij zo bezeten zijn van Fifty Shades of Grey
Sluiten