Demi Rutten
Demi Rutten Love & Seks 14 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Demiseksualiteit: wat is dat eigenlijk en hoe weet je of je het bent?

Tegenwoordig vliegen de datingapps je om de oren, en is iedereen opzoek naar een nieuwe liefde. Spreekt dit alles jou niet zo aan, en sta jij niet te springen om de ware te vinden? Dan kan je weleens demiseksueel zijn. Wij leggen je uit wat dat is.

Herken je jezelf hierin? Dan ben je waarschijnlijk demiseksueel. En dat is natuurlijk helemaal prima. 😉

Dit is demiseksueel zijn

Laten we bij het begin beginnen, en je uitleggen wat de definitie is van deze seksualiteit. Demiseksualiteit wordt vaak gerelateerd aan aseksualiteit. Bij aseksualiteit heb je eigenlijk een gebrek aan seksuele aantrekkingskracht of seksuele verlangens, ook wanneer je een goede connectie met iemand hebt.

Demiseksualiteit wil zeggen dat je je simpelweg niet aangetrokken voelt tot andere personen die je niet kent of waar je niet bevriend mee bent. Deze gevoelens komen wel als je eenmaal een sterke, mentale connectie met een andere persoon hebt. Zonder een goede connectie voel je je niet echt aangetrokken tot iemand.

Geen fysieke aantrekkingskracht

Bij demiseksualiteit gaat het niet om fysieke aantrekkingskracht, maar om een emotionele connectie. Waar veel mensen bij de eerste ontmoeting al voelen of er een fysieke aantrekkingskracht is, hebben mensen met demiseksualteit hier eerst een emotionele connectie voor nodig. Pas daarna zijn ze in staat om een fysieke connectie aan te gaan en die kan dan ook meteen heel sterk zijn.

Deze dingen zijn kenmerkend voor demiseksualiteit

1. Het uiterlijk doet er niet toe

Voor de meeste mensen is het uiterlijk van een eventuele partner belangrijk. Sterker nog, de meesten onder ons swipen op datingapps iemand naar rechts, gebaseerd op zijn/haar uiterlijk.

Voor mensen met demiseksualiteit is het uiterlijk niet relevant. Ze voelen zich meer aangetrokken tot iemands persoonlijkheid dan op iemands uiterlijk. Overeenkomende interesses zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor hen.

2. Vriendschap is vaak de basis voor een relatie

Bij mensen met demiseksualteit gaat het om een sterke mentale connectie en elkaar heel goed leren kennen. Ze betrappen zichzelf erop dat ze gevoelens krijgen voor een goede vriend. Om deze reden ontstaan de meeste relaties bij hen vanuit een vriendschap.

3. Je kunt genieten van seks, maar het is geen prioriteit

Waar bij veel mensen seks een groot onderdeel is van hun relatie en dit op nummer één staat, geldt niet voor mensen met demiseksualiteit. Dat betekent natuurlijk niet dat ze niet van seks genieten. De fysieke connectie is alleen minder belangrijk dan bijvoorbeeld diepgaande gesprekken.

4. Eerste dates zijn een big deal voor een demiseksueel

Een eerste date is voor iedereen natuurlijk spannend, maar voor iemand met demiseksualiteit is dit nog tien keer zo heftig. Als je demiseksueel bent hou je er namelijk van om diepgaande gesprekken te hebben met je date. Zo kom je erachter of er een diepere connectie tussen jullie is, en dat is voor iemand die demiseksueel is heel belangrijk.

5. Mensen vinden je preuts

Als mensen om je heen jou ouderwets of preuts noemen op het gebied van seks (wat dat ook mag betekenen, you do you, hoe je het ook doet) ben je misschien demiseksueel. Mensen met demiseksualiteit zijn meestal niet heel seksueel actief en niet geïnteresseerd in one-night-stands (omdat ze dus iemand beter willen leren kennen voor ze het bed in duiken).

Lees ook: Dit zijn volgens mannen en vrouwen de grootste fouten die we maken tijdens de seks