Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 3 sep 2016

Deze 6 struggles herken je alleen als je ´s nachts werkt

Je hebt gekozen voor een beroep waarbij je te maken hebt met nachtdiensten. De één vindt het totaal geen probleem en is juist blij als nachtdier. Terwijl een ander het niet helemaal ideaal vindt. Hoe je het ook went of keert, deze struggles herken je alleen als je een doorgewinterde nachtwerker bent:

1. Je leeft af en toe op een andere planeet

Doordat je vaak nachtdiensten draait heb je het gevoel dat je je op een andere planeet bevindt dan je omgeving. Althans, de omgeving die je van de planeet ´overdag´ kent. Je hebt vaak het gevoel dat je dingen mist of dat anderen jouw planeet ´nacht´ enkel en alleen van jou verhalen kent.

2. Je sociale leven is soms zwaar

Als je wordt uitgenodigd om ´s ochtends gezellig koffie te drinken met je vriendinnen op het terras moet je vaak nee zeggen. Het is namelijk onmogelijk om levend te verschijnen op het terras terwijl je nog geen oog dicht hebt gedaan. Het is vaak een beetje passen en meten om ál je sociale contacten te onderhouden maar ach, de beste blijven.

3. Verduisteringsgordijnen zijn geen overbodige luxe

Je komt in het licht thuis, maar toch moet je je lichaam voorliegen dat het nacht is en daarmee tijd is om te slapen. Je hebt daarom ook maar geïnvesteerd in verduisteringsgordijnen en deze helpen je enigszins om overdag een dutje te doen. Je kon je van te voren nooit voorstellen dat je zó blij kon zijn met een stel gordijnen. Halleluja.

4. Je hebt een understanding boyfriend nodig

Het zou misschien ideaal zijn om een vriend te hebben die ook nachtdiensten heeft, al zijn daar de meningen over verdeeld. De kans is groter dat hij een ´normale´ baan heeft en daardoor overdag werkt. Daardoor lopen jullie elkaar vaak ´mis´ en is het belangrijk om een relatie te hebben die tegen een beetje tijd te kort en chaos kan. Daarentegen houdt het je relatie wél spannend.

5. Slaap is altijd ver te zoeken

Dat overdag slapen went eigenlijk nooit. En om die acht uur te halen is helemaal een utopie. Hoe je slaapcyclus in elkaar steekt weet je zelf eigenlijk ook niet. Je pakt hier en daar een uurtje ´extra´ om de dagen en nachten door te komen.

6. Dagwerkers denken dat je het met twee vingers in je neus doet

Oké je bent dan ook een geboren nachtvlinder, maar dat wil niet zeggen dat die lange nachten je nooit opbreken. Maar of je omgeving dit zich ook realiseert? Nee die denken dat je het allemaal zonder moeite doet en geen slaap nodig hebt…

Werk je in het weekend? Dan kan je je hier helemaal in vinden:
4 herkenbare situaties voor mensen die in het weekend werken

Reageer op artikel:
Deze 6 struggles herken je alleen als je ´s nachts werkt
Sluiten