Deze 9 fascinerende functies van je huid kende je nog niet

We zijn allemaal verzot op onze eigen huid. We beschermen het tegen de stralen van de zon en proberen van alles uit om het een prachtige glow te geven. Maar naast dat je huid er je goed uit laat zien, heeft het ook een aantal fascinerende functies die je misschien nog niet wist:

Gevoeligheid

Je huid is het meest gevoelig tijdens ‘die tijd van de maand’. Precies, wanneer je ongesteld bent. Wacht dus even met die wax behandeling tot drie à vier dagen na je ongesteldheid. Dan hoort je huid weer haar eigen sterke zelf te zijn.

Zweet

Tijdens hete zomerdagen produceert je lichaam maar liefst tien liter zweet per dag. Je kunt bijna overal op je lichaam zweten, behalve rond je mondhoeken, nagelbedden en je trommelvliezen.

Geur

Je lichaamsgeur komt van een ander soort zweet. Namelijk van de afscheiding van een bepaald soort vet aangemaakt door je zweetklieren. Deze lichaamsgeuren worden voornamelijk gecreëerd rond je genitaliën en oksels. Wat de lichaamsgeur veroorzaakt is de opname van de vettige afscheiding door bacteriën.

Water

Heb je je ooit afgevraagd waarom we kunnen badderen en zwemmen in water zonder dat onze huid iets opneemt? Dat komt doordat elke cel van je huid is omringd door vetten die waterbestendig zijn. Als we deze niet zouden hebben, zouden we oplossen.

Gewicht

Je wist vast al dat je huid het grootste orgaan is van je lichaam. Maar wist je ook dat het daarom best veel weegt? Klinkt logisch natuurlijk. Je huid weegt maar liefst 16% van je totale gewicht.

Verlies van huidcellen

Elke minuut verlies je een enorme hoeveelheid aan dode huidcellen, namelijk 30,000 tot 50,000. Dat betekent dat je ze verliest terwijl je dit leest. Dode huidcellen zorgen daarom voor veel stof in de lucht.

Reguleren van je lichaamstemperatuur

De bloedvaten in de lagen van je huid worden wijder wanneer je het heet hebt, zodat de hitte als het ware door je huid naar buiten kan. De bloedvaten worden echter nauwer wanneer je het koud hebt, om zo de hitte in je huid en lichaam vast te houden.

Acné is de meest voorkomende huidaandoening

Acné is een chronische aandoening die zich niet alleen beperkt tot tieners. Ook volwassen mensen kunnen er last van hebben, zelfs tot hun vijftigste levensjaar.

Je huidskleur helpt je bij het krijgen van een mooie manicure

De ondertoon van je huidskleur helpt je te bepalen welke kleuren het beste bij je passen. Kijk naar de aderen op je pols om te bepalen of je blauwe of groene aderen hebt. Als je groene aderen hebt, beschik je over een warme ondertoon. Heb je blauwe aderen? Dan beschik je over een koele ondertoon. Koraal, perzik en lichte kleuren staan mooi bij een warme ondertoon waar lavendel, blauw-rode en donkere kleuren perfect staan bij een koele ondertoon.

Reageer op artikel:
Deze 9 fascinerende functies van je huid kende je nog niet
Sluiten