Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 8 mei 2016

Deze dingen gebeuren met je als een sterke moeder je heeft opgevoed

Je kon het misschien niet altijd even goed met haar vinden. Soms haalde je moeder het bloed onder je nagels vandaan. Als ze streng doch rechtvaardig was. Maar je mama is ook de vrouw die altijd voor je klaar staat. Die je heeft gevormd tot wie je nu bent. Je houdt van haar, op moederdag en op iedere andere dag van het jaar. Drie keer hoera voor alle moeders.

Was jouw moeder niet zomaar een moeder, maar een ontzettend sterke vrouw? Dan kun je zeggen dat je dankzij haar wijze lessen over het leven hebt geleerd.

Je hebt geleerd dat opgeven geen optie is

Je mama had als motto ‘de aanhouder wint’. Als ze een verwoede pogingen deed een kastje in elkaar te zetten. Of als ze tot laat aan het werk was. Je moeder is iemand die nooit opgeeft en dat heb jij al jong van haar geleerd. Dankzij haar weet je dat als je echt hard werkt en je best doet, alles je zal lukken.

Ze leerde je voor jezelf op te komen

Als andere kinderen je vroeger plaagden of oneerlijk behandelden en je moeder kwam, nou, dan maakte ze wel een entree hoor. Als je moeder kwam, dan straalde ze iets uit, waardoor iedereen á la minuut op z’n plek werd gezet. Maar denk maar niet dat je moeder al jouw zaakjes voor je oploste hoor. Als ze met je leraren ging praten bijvoorbeeld. Tuurlijk, ze was er als je haar nodig had, maar haar houding heeft je juist geleerd hoe belangrijk het is om voor jezelf op te komen. Hoe belangrijk het is om je mannetje te staan. Juist als vrouw.

Je voelt je niet snel geïntimideerd

Niet door mannen en niet door andere vrouwen. Want ja, je eigen mama kon al intimiderend genoeg zijn.

Je weet wanneer je wel en niet je emoties kunt tonen

Een sterke vrouw is iemand die koel kan blijven als een ander misschien hysterisch zou doen. En vervolgens rustig haar mening geeft. Thuis zal ze misschien niet zo rustig zijn en zal ze al haar frustraties uiten. Ze weet precies wat ze ermee opschiet om haar emoties soms wel te tonen en soms niet. Een wijze les voor jou: soms helpt het om gewoon van een tot tien te tellen.

Je bent een goede vriendin

Want je bent empatisch. Je vriendinnen vertellen jou altijd als eerste waar ze mee zitten. Je kunt feilloos aanvoelen in wat voor bui je besties zijn, wat ze voelen en denken. Je zult ook nooit meteen met je oordeel klaar staan als je vriendinnen een potje van hun leven maken. Je luistert, leeft mee en zegt dan misschien dat het niet echt handig was. Op een aardige manier. Net zoals jouw moeder altijd bij jou deed.

LEES OOK: Ode aan mama: waarom we zo verschrikkelijk veel van haar houden

Reageer op artikel:
Deze dingen gebeuren met je als een sterke moeder je heeft opgevoed
Sluiten