Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Travel 7 november 2015

Deze levenslessen leer je als je in je uppie op reis gaat

Het is helemaal van deze tijd. Pak je rugtas en trek de wijde wereld in. We willen dit allemaal heel graag, maar een beetje spannend is het wel. Ben jij één van die vrouwen die in haar ééntje op reis ging? Wees jezelf maar dankbaar want deze levenslessen pakt niemand je in de hele wereld meer af:

Levensles 1: Je leert het leuk te hebben all by yourself

Daar zit je dan, op een prachtig eiland. He-le-maal alleen. Misschien heb je even een traantje weg gepinkt dat je op zo’n mooie plek bent zonder je familie, vrienden of wie dan ook. Maar, je leert heel snel om het leuk te hebben in je eentje. Je leert om te genieten van nieuwe dingen ontdekken tot relaxen op het strand, all by yourself.

LEES OOK: Waarom een rugtas niet suf is maar juist de it bag van nu

Levensles 2: Je leert om voor jezelf te zorgen

Niemand houdt nog je handje vast als je in een ander, vreemd land bent. Voorheen kon je vanuit de stad waar je studeerde je moeder nog om hulp vragen. Als je nu moe, ziek, zwak en misselijk bent is er niemand die dat groentesoepje voor je maakt. Je zal het toch echt zelf moeten doen. En wat lukt dat eigenlijk verrekte goed hé?

Levensles 3: Je leert dat de relatie die je met jezelf hebt de belangrijkste is

Als je altijd omringd bent met andere mensen, ben je als mens snel gefocust op relaties met anderen. Dan hebben we het niet alleen over de relatie met je lover, maar ook die met je ouders, vriendinnen, buren en andere bekenden. Als je alleen op reis bent kom je er ineens achter dat de relatie met jezelf de allerbelangrijkste is. Want het goed vinden met jezelf is misschien wel een van de belangrijkste dingen in het leven.

Levensles 4: Je leert om na te denken wat jij wilt en niet wat anderen willen

Ook al zeggen we altijd dat we helemaal zelf beslissen wat we willen, we worden toch beïnvloed door meningen van anderen. En misschien dacht je al die tijd dat je iets écht wilde, maar uiteindelijk toch bleek dat dit misschien beter in je omgeving paste dan bij jou. Als je alleen op reis bent kom je er opeens achter wat jij belangrijk vindt in het leven. En wie weet ontdek je een nieuwe hobby die je anders nooit had ontdekt.

Levensles 5: Je leert creatieve oplossingen te vinden

Als je op reis gaat heb je nou eenmaal niet je hele huis mee in je koffertje of backpack. Geen shampoo en nog een tijdje onderweg? ‘Ach, dan was ik het wel even met Dreft.’ Net zo ontvettend nietwaar? En als je arriveert bij dat leuke hotelletje en die blijkt vol te zitten, geef je daar weinig om. Er zijn immers genoeg andere leuke plekken. Voorheen was je in alle staten geweest en totaal in paniek geraakt.

Levensles 6: Je leert dat jouw wereld niet dé wereld is

Als je thuis bent leef je heel erg in je eigen wereldje. Jouw buurt, vriendinnen, familie, gewoontes, hobby’s, kroegen waar je komt, en gedragingen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek omdat jij je daar bevindt. Maar sinds je aan het reizen bent zie je opeens dat dat slechts een stukje is van wat de wereld daadwerkelijk is. Je realiseert je opeens dat je het misschien wel heel goed hebt thuis maar ook dat er nog zoveel moois te ontdekken is.

Levensles 7: Je leert nieuwe uitdagingen aan te gaan in plaats van weg te lopen

Voor de makkelijke weg kiezen is iets wat we allemaal wel eens doen. Uitdagingen waren voor je reis misschien een beetje beangstigend. Maar als je op reis gaat zie je opeens álles in het leven als mogelijkheid en als een uitdaging. Je bent niet bang om in het diepe te springen en al het nieuws omarm je als nooit te voren.

Levensles 8: Je leert een ster te worden in money management

Je bent beter geworden in het omgaan met geld. Reizen kost namelijk genoeg geld. En daar moet je zuinig mee zijn als je lang wil blijven reizen. Je kunt geen big spender zijn. Genieten van de kleine dingen, en een beetje opletten. En die les is ook fijn voor als je wel weer voet zet op Nederlandse bodem.

LEES OOK: Wanderlust: waarom sommige mensen geboren zijn om te reizen

Levensles 9: Je leert te vertrouwen op je intuïtie

Want in het buitenland kan je simpelweg niet alles altijd zeker weten. Als je je niet goed voelt bij een bepaalde situatie leer je om je intuïtie te volgen. Er is immers niemand die je om referentie kan vragen over een plek waar zij nog nooit zijn geweest. Misschien ga je zelfs bestemmingen op intuïtie uitzoeken in plaats van uit reisgidsen. Geloof ons, als dat aan de orde is mag je jezelf een echte traveler noemen.

Reageer op artikel:
Deze levenslessen leer je als je in je uppie op reis gaat
Sluiten