Deze vaginale ring helpt HIV tegen te gaan zonder het gebruiken van een condoom

Leven met HIV komt bij veel vrouwen nog steeds voor. Onderzoekers zijn daarom bezig met een product waarvan ze sterk het vermoeden hebben dat de hoeveelheid HIV besmettingen af zal gaan nemen. De nieuwe vaginale ring is volgens de onderzoekers het antwoord.

In Afrika is de nieuwe vaginale ring uitgeprobeerd. En met succes. Het virus bleek bij de gebruikers tot een kwart te zijn gedaald. Volgens onderzoekers gaat dit hét product zijn dat de besmetting verminderd.

Onderzoekers laten weten weten dat de werkzaamheid wel enigszins wordt beïnvloed door de leeftijd van de vrouwen. Zo liet het onderzoek zien dat de werking bij vrouwen boven de 25 beter was. Toch denken de onderzoekers dat het niet geheel aan de leeftijd ligt, maar dat het aan het gebruik van de dames. Jongere gebruikers gaan wellicht minder goed om met het product en houden zich minder goed aan de regels. Volgens protocol is het belangrijk dat de ring namelijk om de vier weken verwisseld wordt.

Toch denken de onderzoekers dat dit een veelbelovende product voor de preventie van HIV kan zijn. Vrouwen hoeven niet na te denken over andere middelen en kunnen de ring vier weken gebruiken. Daarnaast hebben ze met dit product het heft in eigen handen. Wanneer een man weigert een condoom te dragen, is dit het redmiddel voor de vrouw.

Volgens Jared Baeten, een co-auteur van de studie, is dit een stap in de goede richting. Het virus verspreidt snel, maar wanneer ook vrouwen controle in handen kunnen hebben om het virus tegen te gaan zal het aantal besmettingen snel afnemen.

De onderzoekers zetten hun onderzoek nog verder door. Zo hopen dat veel vrouwen dit product in de toekomst zullen gebruiken.

LEES OOK: Hell yeah! Onderzoekers zijn bezig met condooms die heerlijk voelen

Reageer op artikel:
Deze vaginale ring helpt HIV tegen te gaan zonder het gebruiken van een condoom
Sluiten