Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 14 okt 2017

Deze 15 dingen herken je ongetwijfeld als je opgegroeid bent in een dorp

Opgroeien in een dorp gaat er wel even heel anders aan toe dan het leven in een grote stad. Vooral als je van je haast onbekende woonplekje verhuisd bent naar de grote wijde wereld, merk je de verschillen pas ècht goed. Daarom 15 dingen die jou sowieso bekend voorkomen als doorgewinterd dorpsmeisje.

1. Het openbaar vervoer was een hel

Er is geen treinstation en als je ècht pech had, ook geen bushalte. Maar als er een bus door je dorp rijdt, dan is dat ook niet alles. Vaak komt de bus maar één keer in het uur en soms komt ‘ie gewoon helemaal niet. Wat een feest.

2. Iedereen kent elkaar

Ons kent ons gaat letterlijk op in een dorp. Iedereen kent elkaar en in sommige dorpen voelt het misschien wel alsof je één grote familie bent. Wat, nou ja, voor- en nadelen heeft.

3. Een heerlijke roddel weet iedereen binnen één dag

Toen je in een dronken bui plotseling zoende met die ene jongen die al-tijd en overal een spijkerjasje droeg. Ja, iedereen wist het binnen één dag. Ie-de-reen.

4. Een half uur fietsen was normaal

Stappen bij die ene leuke kroeg? Dat was meestal een dik half uur fietsen. Naar de middelbare school? Daarvoor gold hetzelfde verhaal. Een half uurtje was soms wel luxe, want het kon ook wel eens langer duren.

5. Altijd door stank fietsen

En als je dan met de fiets op pad was, dan betekende dat automatisch dat je je door een aantal vieze geurwolken kon banen. Tja, wat wil je ook met allemaal veehouders?

6. Bovendien was er onderweg niks te zien

Je kwam langs velden vol met mais, prei, sla, asperges enzovoort, enzovoort. Soms was er wel een koe of paard die met je meerende vanuit zijn afgezette grasveldje, maar dat was ook alles.

7. Je kon ‘s avonds nooit alleen naar huis fietsen

Als je na een avondje stappen of een terrasje naar huis wilde, dan moest dat of voordat het donker werd, of samen met anderen. Vooral toen je nog wat jonger was. De weg naar huis was altijd onbewoond en vaak ook flink bebost. God weet wie je onderweg allemaal tegen kon komen..

8. Niemand kent jouw dorpje

Als mensen je vragen waar je vandaan komt, noem je meestal de dichtstbijzijnde stad die vast iedereen wel kent. Jouw dorp is zo klein en heeft zo’n rare naam, bijna niemand kent het.

9. Bijbaantjes waren altijd in de agrarische sector

Je had altijd een bijbaantje bij een bedrijf dat iets met groente, fruit, bloemen of beesten te maken had. Want ja, veel andere soorten bedrijven had je niet bij jou in de buurt. Altijd oude kleren aan en lekker vroeg op staan.

10. Buiten spelen was altijd een groot feest

Bijna iedereen in een dorp heeft wel een aardig grote tuin achter het huis. Spelen met vriendinnetjes was dan ook altijd heerlijk, want je kon ontzettend veel dingen doen.

11. Er is één keer per jaar een dorpsfeest waar iedereen naar uitkijkt

Een van de mooiste tijden van het jaar was als het dorpsfeest weer in zicht kwam. Het hele dorp bij elkaar op één feest. Fantastisch was het.

12. Je buren woonden soms wel kilometers verder

Natuurlijk, in een dorp heb je ook wel straten die volgebouwd zijn. Maar als je ècht buiten de bebouwde kom woonde, kon het best zo zijn dat jullie buren kilometers verder woonden. ‘Even naar de buren’ ging niet voor jou op.

13. Sommige klasgenoten gingen met de tractor naar school

Sommige klasgenootjes hadden op hun zestiende al hun trekkerrijbewijs. De parkeerplaats stond soms wel vol met tractors, want ze kwamen gewoon met de tractor naar school.

14. Tractors op de weg betekende automatisch te laat komen

Nou ja, de files in een dorp stellen bijna niks voor als je ze vergelijkt met een file in de stad. Maar als er een soort van file of opstopping was, dan kwam dat vrijwel altijd door een tractor die voorop reed.

15. Je ging met vriendinnen chillen in een keet

Toen je nog te jong was om te gaan stappen ging je met je vriendinnen chillen in een keet. Een watte? Ja, een keet. Dat was een zelfgebouwde of bestaande bouwkeet bij een van je vriendinnen achter het huis. Daar vonden altijd de allerbeste chill-, roddel- en drinksessies plaats. Wat een tijden.

Wat zijn voor jou nog meer typische dingen die in dit rijtje passen?

Dit herken je misschien ook wel: Nostalgie: deze 10 dingen deden álle dorpsmeisjes in de zomer

Reageer op artikel:
Deze 15 dingen herken je ongetwijfeld als je opgegroeid bent in een dorp
Sluiten