Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 7 mrt 2018

Was je weer te laat vanmorgen? Dat komt doordat je digitale wekker ineens achterloopt

Misschien ben jij al een chronische laatkomer. Maar deze week ben jij niet de schuldige. Want hoe hard je ook je best doet om op tijd te zijn, als je naar digitale klokken in je huis kijkt, zul je waarschijnlijk te laat vertrekken of opstaan. Huh?!

Als je een digitale wekker hebt, of geregeld kijkt hoe laat het is op de klok van je magnetron of andere apparaten in huis, dan heb je misschien al opgemerkt dat die klokken ineens een paar minuten achterlopen met de tijd op je horloge of telefoon. Als je daarom te laat bent deze week, dan is het niet jouw schuld.

Vreemd is het wel, dat alle klokken in je huis ineens achterlopen. Maar er is een – toch een tikkie ingewikkelde – verklaring voor. En dat is dat een paar Zuidoost-Europese landen ruzie hebben.

Je digitale wekker loopt achter en het komt hierdoor

In Europa worden veel digitale klokken namelijke aangestuurd door wisselstroom. De stroomrichting wisselt vijftig keer per seconde. Dat weten de digitale klokken, en zo houden ze de tijd bij.

Maar door ruzie in een aantal landen wisselt de stroom nu iets minder vaak dan vijftig keer per seconde. Daardoor verspringen de cijfers op je klok minder vaak.

Het probleem is waarschijnlijk eind deze week opgelost. Tot die tijd kun je daarom beter je horloge gebruiken om de tijd te checken en je telefoon als wekker gebruiken.

En als mensen mopperen dat je weer eens te laat bent, dan weet je nu dat je er écht niets aan kunt doen.

Reageer op artikel:
Was je weer te laat vanmorgen? Dat komt doordat je digitale wekker ineens achterloopt
Sluiten