Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 2 apr 2015

Dilemma van de vrouw van nu: 4 x wat je hart zegt vs. wat je écht doet

Wij vrouwen weten heel goed wat we willen, wat we voelen, en wat onze dromen zijn. Alleen vergeten we onszelf er soms naar te gedragen..

Al vanaf jongs af aan ontwikkelen we dromen, doelen, dingen die we willen. We leren te luisteren naar onze gevoelens, naar ons hart. Maar we zullen allemaal moeten toegeven dat we wel eens dingen doen die totaal het tegenovergestelde zijn van wat ons hart ons ingeeft.

Dit doen we omdat de maatschappij dit oplegt, of omdat we denken dat we meer kunnen bereiken door totaal het tegenovergestelde te doen. Of we doen het om onszelf te beschermen, uit angst om gekwetst te worden. Het blijven lastige dilemma’s, maar het is wel goed om er een keer bij stil te staan.

Daarom somden wij zes dilemma’s op die wij als hedendaagse vrouwen hebben. Mocht jij er minder hebben, good for you. Voor onze mede strugglelaars, we feel you.

1. We dromen van de Prins op het witte paard maar weten ook dat we zo’n man gelijk weer zat zijn

Keek jij ook Disney toen je klein was? En ben je net zoals ons stiekem in een sprookjeswereld blijven hangen? Een wereld waarin je droomt over de perfecte man. Knap, rijk, aantrekkelijk, lief, zorgzaam, stabiel, gaat niet vreemd, heeft motivatie en doorzettingsvermogen, is sociaal en nog duizend van dit soort eigenschappen. Een man die met kadootjes thuis komt, bloemen, ontbijtjes op bed maakt, je voeten masseert na een lange dag werken, die altijd z’n telefoon opneemt, en met jou samen romantische films kijkt. Het klinkt zó fijn, alleen wil je die man wel?

Waar het vaak op neer komt is dat als hij thuis komt, continu aan je voeten ligt en vraagt wat jij wil doen, en dat hij alles voor jou wil doen, je het al snel zat wordt. Die ontbijtjes beginnen je steeds minder lekker te smaken, van dat plakkigere gedoe krijg je spontaan allergie, en zijn geslijm kun je al helemaal niet meer aanhoren.

Je komt er langzamerhand achter dat een Mister Perfect eigenlijk vrij saai is. Je mist een rauw randje, het onvoorspelbare, af en toe wat spanning. Dit gebaande pad laat je alleen maar gapen en je krijgt vrij snel een affectie tegen je relatie. Enige issue? Als je het probeert te bespreken met je omgeving kijkt iedereen je met vragende ogen aan. HEH? Hij is zoooo perfect. Hoe kun je hem nou laten gaan. Nou precies door wat we net hebben omschreven.

2. Ontzettend verliefd zijn maar ondertussen hard to get spelen

Hopeloos verliefd. Je kunt aan niets anders meer denken dan aan hem. Zijn mooie lach, boevenogen, zijn fijne borstkas en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is duidelijk, je wil hem, en alles aan hem. Je denkt al bijna na over samenwonen, trouwen en baby’s (ja bijna). Het liefst teken je de hele dag hartjes om zijn naam heen en je buik doet gewoon pijn van al die vlinders. Je wil het liefst de hele dag bij hem zijn, vertellen hoé gek je op hem bent.

Maar wat doe je? Je speelt het hard to get spelletje. Allereerst wacht je een vrij lange tijd voordat je weer een berichtje terug stuurt. Je doet net alsof je een overvolle agenda hebt waardoor het lastig is om af te spreken, en als je bij hem bent doe je ontzettend stoer. Je wuift zijn liefkozende woorden weg, je doet net alsof je vooral voor de seks komt, en je legt iedere keer de nadruk op hoe zelfstandig en onafhankelijk jij bent. Maar, wat schiet je hier mee op? Als hij het gevoel krijgt dat hij een spelletje voor jou is, dan ben je ‘m kwijt. Haal adem en wees jezelf.

3. Op zoek zijn naar de ware vs. rond blijven spelen

Ahum ja. We weten (bijna) allemaal dat we later zullen eindigen met een man in een huis en misschien een kindje erbij. We willen graag die ware vinden. Wie dat dan ook is. De man met wie we wat kunnen opbouwen, op wie we kunnen vertrouwen en op wie we ontzettend gek zijn. Langer dan een week, een jaar of misschien zelfs wel tien jaar.

Maar ons vroeg binden willen we ook niet. We willen vrij zijn, spelen, dingen meemaken die buiten het beeld vallen ‘hoe het eigenlijk hoort te zijn’. We vertellen graag sappige verhalen aan onze vriendinnen en horen deze ook net zo lief aan. We willen spanning voelen, het gevoel hebben dat we leven.

Alleen wat nou als je die ware al jong ontmoet? Misschien heb je het zelf wel meegemaakt, je ontmoet iemand en hoop dat diegene voor altijd bij je kan blijven. Toch komt er een moment waarop het begint te kriebelen: hoe is die buitenwereld? Hoe ziet die wereld eruit? Het zou zo makkelijk zijn als we deze gevoelens van willen jagen niet meer zouden hebben op het moment dat we ons binden. Maar helaas, Moeder Natuur heeft anders bepaald.

4. Vanuit je hart dingen voelen, willen zeggen en willen doen maar vervolgens totaal blokkeren

We hebben bepaalde gevoelens waardoor we dingen willen doen of zeggen. Als je tot over je oren verliefd op iemand bent wil je het liefst de hele tijd bij diegene zijn, hem spreken, hem vertellen hoe leuk je hem vindt, hem lieve koosnaampjes geven, hem meevragen om leuke dingen te doen of samen te slapen. Je wil het van de daken schreeuwen.

Maar in werkelijkheid durf je hét gesprek over jullie niet aan te knopen, kom je niet verder dan ‘hey knappe man’, durf je hem niet op date te vragen of te vragen wanneer je hem weer ziet (laat staan of je mag blijven slapen), en blijf je veilig met twee voeten op de grond staan. Je blokkeert. Uit angst? Uit onzekerheid? Hoe dan ook. Het blijft raar dat we niet durven te doen en zeggen wat we denken, willen en wat vanuit ons gevoel komt.

Misschien kunnen we onszelf voornemen om dat wat meer te gaan doen. Scheelt een hoop verwarring, frustraties, vraagtekens. Ja goed idee.

Reageer op artikel:
Dilemma van de vrouw van nu: 4 x wat je hart zegt vs. wat je écht doet
Sluiten