Dipje? Dat zou wel eens kunnen komen door de pil

Je hebt het wel eens, het gevoel dat alles misgaat en dat dat allemaal komt door jou. Na een paar dagen is het over en voel je je weer een powerlady, maar het kan ook weken en zelfs maanden aanhouden.

Soms vraag je je dan af waarom je een dipje hebt. Is het de winter die er bijna aan komt? Ben je gewoon ontevreden over bepaalde dingen? Maar we vergeten vaak om de oorzaak te zoeken bij de pil. Terwijl dat kleine ronde pilletje een hoop meer ellende kan veroorzaken dan je misschien dacht.

In een nieuwe Deense studie is er onderzoek gedaan waarbij meer dan 1 miljoen vrouwen (!) werden onderzocht op de effecten van de pil. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat er een link is tussen hormonale anticonceptie en het ontwikkelen van een depressie.

Veertig procent meer kans

De vrouwen die participeerden aan het onderzoek hadden een leeftijd van 15 tot 34 jaar en werden maar liefst dertien jaar in de gaten gehouden, van 2000 tot 2013. De onderzoekers ondervonden dat de kans op een depressie al met veertig procent was verhoogd na zes maanden gebruik van hormonale anticonceptie, in vergelijking met vrouwen die geen hormonale anticonceptie namen.

Er is wel verschil in de anticonceptie. Vrouwen die de pil of de prikpil namen, hadden een verdubbelde kans op een depressie. Een spiraaltje verdrievoudigde zelfs de kans op een depressie. De kans op een depressie is voor jongere vrouwen groter, maar dit kan ook te maken hebben met het feit dat je op jongere leeftijd gevoeliger bent.

don’t worry, be happy

Word niet meteen bang. Als jij hormonale anticonceptie neemt, betekent dat niet dat je een depressie krijgt. Er is alleen aangetoond dat de kans wordt verhoogd, er spelen natuurlijk meerdere factoren een rol bij het ontwikkelen van een depressie. Mocht je wel in een dipje terechtkomen en kom je er niet meer uit? Raadpleeg dan een dokter, die kan je altijd helpen.

Gelukkig zijn er ook veel goede redenen om de pil te slikken: Wow! De anticonceptiepil beschermt je tegen meer dan alleen zwangerschap

Reageer op artikel:
Dipje? Dat zou wel eens kunnen komen door de pil
Sluiten