Dit is de enige échte reden waarom we comfort food eten als we verdrietig zijn

Het is al een eeuwenoud beeld, een verdrietig meisje met bakken ijs. Want dat helpt als je verdrietig bent. Wat de reden ook mag zijn. Pizza, vette hamburgers, ijs, frietjes en chocolade, het valt allemaal onder de noemer comfort food. 

En de naam comfort food is er niet voor niets. Het is namelijk bewezen dat comfort foods de kracht bezitten om emoties zoals stress en verdriet uit te stellen. En eigenlijk is dat ook niet heel verrassend. Als je bijvoorbeeld gedumpt bent en je eet een bak ijs op, voel je je tijdelijk even beter. Maar ligt dit nou écht aan het eten?

De band met je ouders

Professor Sira Gabriel van The University of Buffalo heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen die emoties en het eten van comfort food. Zij ontdekte dat niet het eten ons comfort biedt maar eerder de emoties die wij associëren met het eten van van dat voedsel.

Gabriel volgde 100 deelnemers via hun eetdagboek. Ze hielden twee weken lang alles bij wat ze aten. En ook wat ze die twee weken deden. Van werk tot privé afspraken. Gabriel ontdekte dat de deelnemers die een sterke band hadden met hun ouders meer geneigd waren om comfort food te eten op momenten van stress, eenzaamheid en ongelukkige gevoelens. Terwijl de mensen die een slechte of geen hechte band hadden met hun ouders veel minder geneigd waren naar comfort food en er ook minder van genoten.

Gabruel concludeert dan ook het volgende: ‘Bepaald eten wat je moeder vroeger voor je maakte associeer je nu met de goede zorg die ze jou gaf. Als je een warm gevoel hebt bij de zorg van vroeger zal de associatie met dat eten ook goed zijn en andersom.’

Dit is dan ook de reden waarom de één naar een reep chocolade grijpt in tijden van stress en de ander juist naar hartige dingen zoals kaas. Kortom, je doet dat niet alleen omdat jij nou een zoetekauw bent of van hartig houdt. Het is de nostalgische connectie die je met je jeugd hebt die dat bepaald.

Grijp jij elke keer weer naar bepaalde etenswaren als je je een beetje unhappy voelt? Dan is de kans groot dat jij een hechte band hebt met je ouders. En die hartverwarmende gedachte zorgt er vast voor dat jij je héél snel weer goed voelt.

We vinden het afschuwelijk om ongesteld te zijn, maar hulp is dichterbij dan je denkt

Met deze tips verzacht je letterlijk de pijn. Klik op de foto om het te lezen:

Reageer op artikel:
Dit is de enige échte reden waarom we comfort food eten als we verdrietig zijn
Sluiten