Dit is de enige échte reden waarom jij een nagelbijter bent

Je wil ook eens mooie, verzorgde nagels, net als je vriendinnen. Je wéét dat je van dat lelijke velletje af moet blijven. Maar als je het er nou even snel afbijt, dan ben je ervan verlost. Je kunt jezelf niet bedwingen. Het is een hinderlijk zenuwtrekje, die je tegelijkertijd een goed gevoel geeft. Net als haren uit je hoofd trekken of op pennen en potloden kauwen. Wat betekent het eigenlijk als je deze tics hebt?

Nagelbijten

We hebben goed nieuws voor alle nagelbijters. Onderzoekers van de universiteit van Montréal ontdekten namelijk, nadat ze 48 proefpersonen observeerden, dat nagelbijten helemaal geen zenuwtrekje is. Wat het wel is? Een teken van perfectionisme. ‘Nagelbijters zijn gevoelig voor emoties als frustratie, ongeduld en ontevredenheid als ze hun doel niet bereiken. Ook zijn ze sneller verveeld,’ zeggen de onderzoekers. Even op je nagels bijten is een snelle beloning als je bepaalde dingen niet zo perfect hebt gedaan als je zou willen.

Naast nagelbijten zijn er nog meer zenuwtrekjes die ook te maken hebben met perfectionisme:

Op pennen en potloden kauwen

Zo lekker om even die pen in je mond te stoppen als je even nadenkt over wat je gaat opschrijven. Mmm, en je zet ook hard je tanden er in. Toch kun je hier beter heel snel mee stoppen. Het is namelijk super slecht voor je tanden. Op pennen en potloden bijten veroorzaakt, net als tandenknarsen en het eten en drinken van zure dingen, slijtage. Tandartsen waarschuwen dat slijtage hét gebidsprobleem van de toekomst wordt, een groter probleem dan gaatjes. Oeps, toch maar gauw neerleggen dan die pen.

Haar uittrekken

Ken je het gevoel dat je haar door je vingers laat gaan en dat je per se die ene haar die net anders voelt er uit moet trekken? Of dat je maar aan je wenkbrauw blijft pulken met je vingers? Als je dat lang genoeg blijft doen, kunnen er grote kale plekken ontstaan. De officiële naam voor dwangmatig haar uit trekken is trichotillomanie. En naar schatting heeft twee tot drie procent van de vrouwen en anderhalf procent van de mannen er last van. Net als nagelbijten geeft haren uittrekken je een gevoel van beloning – yes, je hebt eindelijk die vervelende haar – ook al weet je wel dat je kale plekken kunt krijgen.

Je vingers kraken

Of nog erger, je nek. Vooral je omgeving krimpt in elkaar bij het knakkende geluid. Als je ouders klagen, geef hen dan de schuld. Genetische factoren spelen namelijk een rol bij de ontwikkeling van zenuwtrekjes. Als je gefrustreerd of gestresst bent, wordt je tic erger, maar ook als je verveeld bent. Je reageert als het ware je emoties af op je eigen lichaam.

Kortom: de volgende keer dat je je vinger in je mond stopt om een stukje nagel of een velletje er af te kauwen, besef dan dat je juist alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben en je een perfectionist bent. En als je familie klaagt dat je eindeloos je vingers aan het knakken bent, dan ben je misschien verveeld en is hun verhaal gewoon een beetje saai. Tja.

Ook korte nagels kunnen prachtig zijn

Klik op de foto en lees welke tips wij hebben voor vrouwen met korte nagels.

Reageer op artikel:
Dit is de enige échte reden waarom jij een nagelbijter bent
Sluiten