Dit is de reden dat je soms écht lijkt te vallen als je gaat slapen

Je ogen voelen zwaar, je hoofd zakt zo heerlijk weg in je kussen, je lakens zijn net fris gewassen, je lover ligt rustig aan je zij. Wat een verrukkelijk gevoel toch om in bed te liggen en langzaam in slaap te dommelen. Maar dan opeens lijk je te vallen en schop je hard met je been. Wat was dat voor rare stuiptrekking?

Wij hebben het antwoord voor je. Het heet een hypnagoge schok en iedereen kan het krijgen. Het verschilt alleen per persoon hoe intens de stoot is die je plotseling kan uitdelen. Wat een geluk dat je thuis in bed lag en niet in de trein zat. Stel je voor dat je een vreemde man naast je pardoes een trap had verkocht.

Letterlijk in slaap vallen

Het blijft een raar en naar gevoel. Hoe het precies in zijn werk gaat? Het is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren. Dit gebeurt tussen het moment dat je wakker bent en in slaap valt. Het is eigenlijk een neurologische worstelingen tussen je hersenen die nog wakker zijn en je spieren die willen ontspannen.

Hoewel niet alle wetenschappers het met elkaar eens zijn, lijkt het erop dat de stuiptrekkingen erger worden als je oververmoeid bent of oncomfortabel ligt. Ook koffie drinken en roken kunnen zorgen voor een heftigere hypnagoge schok. Net als stimulerende geneesmiddelen, bijvoorbeeld Ritalin.

Het geruststellende nieuws; het is heel normaal en je hoeft je totaal geen zorgen te maken. Misschien alleen dat je bedpartner blauwe plekken krijgt. Het kan natuurlijk extreme vormen aannemen, dat je niet meer in slaap valt omdat je telkens wakker schrikt van je eigen stuiptrekkingen. Dan is het slim even langs de huisarts te gaan. Maar – no worries – volgens Amerikaanse onderzoekers komt dat echt heel zelden voor. Vind je het wel irritant die kicks? Schrap dan eerst wat cafeïne.

Wil je sneller in slaap vallen? Klik op de foto voor de gouden tips om een perfecte nachtrust te krijgen.slapen

Reageer op artikel:
Dit is de reden dat je soms écht lijkt te vallen als je gaat slapen
Sluiten