Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 20 apr 2017

Dit is de reden dat vroeg opstaan echt makkelijker gaat worden als je ouder wordt

Altijd als mensen zeggen dat het echt gaat wennen, vroeg opstaan, dan denk jij: yeah sure. Want je staat nu al heel wat jaartjes veel te vroeg naast je bed en hebt geen goede relatie met je wekker. En dat vroege opstaan is nog altijd geen pretje. Maar het is nu wetenschappelijk bewezen dat je nog even moet doorbijten. Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker het wordt om vroeg uit de veren te gaan.

Met de ouderdom komen behoorlijk wat kwaaltjes. Rimpels en grijze haren natuurlijk en verder een heleboel pijntjes, sneller moe zijn, noem maar op. Maar gelukkig is er ook goed nieuws voor iedereen die het maar niet lukt om af te kicken van de snoozeknop.

Vroeg opstaan wordt makkelijker door de ouderdom

Het wordt namelijk met de jaren steeds makkelijker om vroeg op te staan. Het is niet toevallig dat oudere mensen al op ontiegelijk vroege uren wakker en actief zijn. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië-Berkeley, komt dat doordat bepaalde hersenmechanismen veranderen als je ouder wordt.

Tegen de tijd dat je vijftig bent, slaap je nog maar de heft van wat je deed toen je tiener of twintiger was. Denk je nu: hoe dan?! Nou, hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je hersenen het vinden om signalen op te pikken dat je moe bent. Je ‘antenne’ voor moeheid is dan als het ware zwak geworden.

Het kan dus zijn dat je met de jaren minder goed gaat slapen. Maar voor de slaapkoppen onder ons kan het juist goed nieuws zijn, dat het eindelijk lukt om zonder snoozeknop op te staan.

Er is hoop. Het komt goed.

Nog meer goed nieuws: Moeite met opstaan? Dan ben je super intelligent blijkt uit onderzoek

Reageer op artikel:
Dit is de reden dat vroeg opstaan echt makkelijker gaat worden als je ouder wordt
Sluiten