Dít is de reden waarom we grijpen naar comfort food

Iedereen heeft wel zo zijn eigen comfort food. De één eet graag chocolate chip koekjes, de ander kan niet zonder Ben & Jerry's Strawberry Cheesecake. Maar hoe komt het dat het eten ons troost?

Eten is echt liefde

Uit onderzoek van professor Shira Gabriel is gebleken dat het comfort food ook echt troost biedt wanneer een persoon zich ongelukkig voelt of stress ervaart. Hoe dit komt? Jouw comfort food heeft meestal met herinneringen te maken. Wanneer jouw moeder bijvoorbeeld altijd een appeltaart bakte toen jij klein was, associeer je dat eten met de liefde die ze je toen (en nog steeds) gaf. Het comfort food is de nostalgische connectie naar onze jeugd.

Mama missen = pizza eten

Gabriel onderzocht voor de studie honderd mensen die een heel nauw eetdagboek bij hielden, twee weken lang. Mensen die een hechte band hadden met hun ouders grepen vaker naar comfort food dan mensen die geen of nauwelijks contact hadden met hun ouders. Het eten wat ons op dat moment troost matcht met de sterke gevoelens die je voor diegene hebt. Je denkt misschien niet ‘ik ga nu chocola eten omdat ik mijn moeder mis’ terwijl dit wel de echte onderliggende gedachte is. Mocht je weer een comfort food bui aan voelen komen, bel dan eerst je mama op. Niet heeft zij alleen altijd het beste advies van de wereld, ook je cravings zullen er waarschijnlijk door verminderen.

Reageer op artikel:
Dít is de reden waarom we grijpen naar comfort food
Sluiten