Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 3 jun 2017

Dit gebeurt er met je lichaam als je een gebroken hart hebt

Nee, jij stelt je niet aan: jij hebt echt pijn. Nadat hij je liet zitten, was je niets meer waard. Vol onbegrip, frustratie en leegte probeer jij jouw leven weer op te pakken. Maar, jouw lichaam heeft het er zwaarder mee dan misschien lijkt. Dit is namelijk wat er met jouw lichaam gebeurt als je een gebroken hart hebt.

1. Je brein denkt dat je fysiek pijn hebt

Ongeacht dat je fysiek niet bent geraakt, zal jouw brein dit toch zo ervaren. Naomi Eisenbuerger, professor aan de Universiteit van Californië heeft bewezen dat jouw hersenen dezelfde emotie ervaren op het moment dat je afgewezen wordt, als dat je bijvoorbeeld van jouw fiets bent gevallen. Daarom voelt jouw lichaam alsof het letterlijk pijn is gedaan. Een gebroken hart doet daarom daadwerkelijk pijn.

2. Jouw gewicht kan eronder te lijden hebben

Of je hebt totaal geen honger, of je eet jouw verdriet weg. Hartstikke ongezond natuurlijk en dit zal dan ook effect hebben op jouw lichaam. Bij de één is het een afleiding om te eten, de andere verafschuwd het idee alleen al. Gevolg? Je wordt of zwaarder, of lichter.

3. Je krijgt afkickverschijnselen

Het is eerder bewezen dat liefde verslavend is en dat het net zo verslavend is als cocaïne. Jouw lichaam heeft onttrekking van de liefde, net zoals bij het afkicken van cocaïne. Deze symptomen zullen vanzelf slijten, net als bij een verslaving, maar de hersenen ervaren dit wel het zelfde. Kortom: je hebt echt tijd nodig om hierover heen te komen. Dat is de schuld van jouw brein.

4. Stresshormonen vervangen het jouw geluk

Op het moment dat je verliefd bent, is jouw brein overladen met gevoelens zoals blijdschap en geluk. Hierdoor maak je veel dopamine en oxytocin, beide zorgen voor een blij gevoel, aan. Helaas, op het moment dat je hart gebroken wordt, maken deze hormonen plaats voor het stress hormonen, zoals cortisol en epinephrine. En de stof cortisolhormoon laat jouw hersenen meer bloed naar jouw spieren stromen, waardoor ze gespannen staan en daardoor voelt gestrest aan.

5. Je wilt je afzonderen van de wereld

Het liefste zou je in een hoekje wegkruipen en met jezelf op de bank zitten niks doen. Maar zo zullen jouw dopamine niveaus nog lager worden en zal je je niet beter gaan voelen. Daarom is het belangrijk dat jij naar buiten gaat en iets gaat doen waar je jouw plezier uithaalt. Zo zal je jouw lichaam beter maken, ongeacht dat het misschien niet zo voelt in het begin. Trust us, de aanmaak van dopamine zal je beter laten voelen.

6. Je kan depressief worden

Het is daadwerkelijk aangetoond dat een gebroken hart leidt tot depressie. De Virginia Commonwealth University heeft hier onderzoek gedaan naar het effect van het verlies van personen, en daaronder valt de afwijzing van jouw liefde, tot twee keer meer triggers aanstuurt die een depressie kunnen veroorzaken. Een break-up is de grootste aanslag op jouw zelfvertrouwen die mogelijk is.

Kortom, een break-up is een gigantische aanslag op jouw lichaam. Daarom is het, wetenschappelijk gezien, niet mogelijk om dit direct achter je te laten. Geef en gun jezelf de tijd, want alleen als je eraan toegeeft en naar oplossingen zoekt zal het beter worden. En de tijd die nodig is om erbovenop te komen, is voor iedereen verschillend. Laat je niet gek maken, you got this girl.

Misschien vind je dit ook handig om te lezen: Wat als.. je die ene man maar niet uit je hoofd kunt krijgen

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je lichaam als je een gebroken hart hebt
Sluiten