Dit is alles wat je wil weten over mee-eters

Mee-eters, die vreselijke kleine zwarte stipjes op je gezicht. En hoe graag we ook zouden willen dat ze niet bestonden, ze zijn er. En misschien is het wel handig om er een keer alles over te weten:

Wat zijn mee-eters eigenlijk?

Een mee-eter is niets anders dan een vergroot haarzakje dat vol zit met dode huidcellen, talg olie en bacteriën.

Waar zitten ze?

Mee-eters komen vooral voor op je gezicht en vaak in het gebied op en rondom je neus. Sommige mensen hebben het ook op hun oren, schouders en rug.

Waarom zijn ze zwart?

Talg bevat melanine. Melanine is een stofje dat ervoor zorgt dat je huid bruin wordt als je in de zon zit of ligt. Als melanine in contact komt met je poriën gaat het oxideren. En van dit proces wordt je mee-eter donker.

Zijn alle mee-eters zwart?

Nee, niet allemaal. In de Engelse taal worden mee-eters blackheads genoemd en dat is niet voor niets. Toch zijn er ook een aantal lichtgeel. Er is een verschil per huid.

Kunnen mee-eters puistjes worden?

Helaas wel, de kans is zelfs groter als je mee-eters hebt om puistjes te krijgen. Puistjes ontstaan door verstopte poriën namelijk. Hoe sneller je de mee-eter weg haalt, des te minder je kans hebt op het krijgen van een puistje.

Waardoor ontstaan mee-eters eigenlijk?

Het enige antwoord daarop is: een overproductie van oliën. Daarom hebben mensen met een gemengde tot vette huid veel meer kans om ze te krijgen.

Hoe kom ik er vanaf?

Gebruik in ieder geval nooit je vingers om ze uit te drukken. Aan je vingers zitten oliën en bacteriën die de huid alleen maar meer zal vullen en de mee-eters zal vermenigvuldigen. Zoek naar reinigers die salicylzuur, glycolzuur en benzoylperoxide bevatten. Deze reinigers zullen ervoor zorgen dat je dode huidcellen los komen van je haarzakjes en ontstoppen als het ware je gevulde haarzakje.

Wat is het verschil tussen mee-eters en puistjes?

Puistjes en mee-eters zijn beide symptonen van acné. Het zijn verstopte poriën die optreden als gevolg van een geïrriteerde haarzakjes die zijn verstopt met dode huidcellen, talg olie en bacteriën. Als je porie echter volledig wordt afgesloten van lucht ontstaat er een puistje. De rotzooi die in je haarzakje zit wordt dan langzamerhand wit en groter. Puistjes zijn vaak groter dan mee-eters, meer opgezwollen en vaak gevoeliger.

Reageer op artikel:
Dit is alles wat je wil weten over mee-eters
Sluiten