Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 17 jun 2015

Dit is de reden waarom je jezelf altijd ’s nachts afvraagt ‘wat als’

Daar lig je weer naar het plafond te staren. Het is al de derde nacht op rij dat je schapen aan het tellen bent omdat je écht niet meer weet hoe je in slaap moet vallen.

Rusteloos lig je te woelen in bed. Je hoofd blijft maar malen. Je kijkt op de klok en ziet dat het drie uur ’s nachts is. Slapen kun je niet. Het lukt niet. En toen je net bijna weg was schoot je weer rechtovereind.

Wat je wakker houdt? Die rot ‘wat als’ situaties. Wat als je zus of zo had gedaan of anders had gereageerd? Er zijn van die situaties die je achteraf maar blijft reflecteren. Wat als je die ene leuke jongen toch had aangesproken. Wat als je niet met hem mee naar huis was gegaan? Wat als je nou nog feller had onderhandeld? Of wat als je dat laatste drankje nou had laten staan? Wat als, wat als, wat als.

Dit soort vraagstukken houden je ’s nachts wakker. Maar waarom? Wat is daar de oorzaak van? Het is de gedachte aan wat we anders hadden kunnen doen dat ons langzaam gek maakt. Want je kunt het niet meer terugdraaien. De situatie is al geweest. Je moet er nu mee dealen. En dat is het moeilijkste wat er is. De redenen zijn vaak altijd spijt of twijfel.

Twijfel over wat je nou moet doen. Moet je nog wel in een relatie blijven met hem of ben je stiekem er al helemaal klaar mee? Als je het te vroeg uitmaakt zou je wel eens gigantische spijt kunnen krijgen. Zou je nou wel je baan opzeggen en de wereld gaan rondreizen? Stel je voor dat je terugkomt en je geen baan meer kan vinden? Twijfel is verschrikkelijk. Je bent bang om de verkeerde keus te maken of twijfelt of je wel of geen goede keuze hebt gemaakt. En daardoor blijf je stilstaan.

Spijt is de volgende hersenkraker. Je kunt bijvoorbeeld spijt hebben van de dingen die je hebt gezegd tegen je huisgenoot. Is het nou echt zo erg dat zij de badkamer niet zo vaak schoonmaakt? Of spijt van je one night stand. Waarom ben je met hem meegegaan? Je had prima alleen naar huis kunnen gaan. Spijt eet je op en maakt je gek.

Ondanks dat er soms momenten zijn waarop we ontzettend graag de tijd zouden willen terugdraaien. Het achteraf gezien anders zouden willen doen is dat niet mogelijk. Er omdat ons onderbewustzijn blijft nadenken over situatie van spijt en twijfel word je wakker. En dan ga je liggen twijfelen, jezelf gek maken en krijg je vervelende gedachtes. ’s Nachts is er immers ook geen andere afleiding. Overdag ben je bezig, zijn er continu prikkels. ’s Nachts ben je alleen met jezelf en je gedachtes die alle ruimte hebben om te vliegen.

Lees deze ademhalingstips of ga mediteren voor het slapengaan. Drink daarnaast geen alcohol net voordat je naar bed gaat en probeer zoveel te ontspannen. Ook helpt het om gedachtes soms op papier te zetten en ze zo letterlijk uit je hoofd te halen. Hopelijk kun je nu iets beter slapen.

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom je jezelf altijd ’s nachts afvraagt ‘wat als’
Sluiten