Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 18 dec 2015

Dit is de reden waarom je toch in een slechte relatie blijft hangen terwijl je weet dat je beter kunt gaan

Je houdt niet van opgeven. En als het even niet zo lekker gaat tussen jou en je lover, dan doe je er alles aan om het weer fijn te hebben samen. Soms is dat goed, relaties zijn immers niet altijd een sprookje. Maar soms voel je diep van binnen dat het nooit meer écht goed gaat komen. Dan weet je dat het beter is om het te beëindigen. Waarom doe je het dan toch niet?

Je bent daarin niet alleen. Volgens een enquete onder 2031 Britten, uitgevoerd door onderzoeksbureau Yougov, blijft 61 procent van de mensen in een slechte relatie hangen. Slechts 6 procent van de ondervraagden zegt wel eens te snel een relatie te hebben beëindigd.

Het kan zijn dat jullie langs elkaar heen leven. Dat jullie constant ruzie maken. Dat hij is vreemdgegaan. Dat hij liegt, dat hij je niet ziet staan, dat jullie elkaar nooit meer aanraken. Relaties kunnen om allerlei redenen ineens niet meer werken. Maar de beslissing om ermee te stoppen, om weg te gaan, is ontzettend moeilijk. Een groot deel van de respondenten vond dat ook. De ondervraagden hadden van alles geslikt van hun partner. En toch bleven ze bij hun wederhelft.

We nemen genoegen met minder

De vraag blijft: waarom? Lucy Beresford, relatie-expert en psychotherapeut, verklaart het aan the Daily Mail. ’We zijn van nature niet roekeloos, we nemen onze relaties serieus en zijn er voorzichtig mee. Daarom gooien we niet meteen de handdoek in de ring bij het eerste verraad.’

Volgens de datingexpert zijn mensen gewend om compromissen te sluiten. Je weet dat volwassen relaties niet altijd vanzelf gaan, dat je ervoor moet werken. Daarom overtuig je jezelf dat je moet blijven, zodat je je relatie kunt verbeteren. Andere redenen waarom je blijft bij de man waar je niet happy van wordt, is de angst voor het onbekende, luiheid, te weinig zelfvertrouwen en zelfbedrog. Vaak is het moeilijk te accepteren dat een relatie die eerst zo mooi en fantastisch was, dat nu niet meer is.

Tuurlijk kan het soms even niet zo lekker gaan. En misschien gaat het inderdaad over een tijdje weer geweldig tussen jullie. Maar als je merkt dat je elkaar niet meer op nummer één zet, als je te veel compromissen sluit, als je te veel slikt van hem, dan weet je dat je blijft hangen in een slechte relatie. En echt waar: jij verdient een man die helemaal voor jou gaat.

LEES OOK: De reden waarom het zo moeilijk is iemand los te laten die slecht voor je is

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom je toch in een slechte relatie blijft hangen terwijl je weet dat je beter kunt gaan
Sluiten