Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 25 nov 2016

Dit is hoe geweldig de band met je broer/zus is geworden door de jaren

Opgroeien met broers en/of zussen gaat niet altijd over rozen. Eerst ben je maatjes, daarna spelen jaloezie, ruzies en vechtpartijtjes een belangrijke rol. Herkenbaar als je niet als enig kind bent opgegroeid? Gelukkig verandert die relatie en band met de jaren. Het hebben van een broer/zus, of meerdere, is een groot geschenk van je ouders. Dit is waarom die band tussen jullie steeds hechter wordt en hoe deze in de loop van de tijd is veranderd:

1. Van Freddy Fish naar memes

Vroeger konden jullie uren spenderen achter de computer, Playstation of Wii. Van Freddy Fish tot Rollercoaster Tycoon en Mario Kart, jullie verveelden je geen moment en konden van elkaar leren. Om de beurt mochten jullie de leider zijn, daar ontstond nog wel eens een klein ruzietje maar jullie hebben geleerd uren met elkaar te spelen en plezier te hebben.

Tegenwoordig houden jullie nog steeds van spelletjes, al is het meer in de vorm van gekke memes en selfies die jullie elkaar sturen waardoor jullie helemaal in een deuk liggen.

2. Van klikspaan naar geheimbewaarder

Hoe lekker was het als je broer/zusje iets had misdaan waar jij vanaf wist. Kon je naar je moeder stappen en kreeg hij of zij straf. Machtig. Of je werd in vertrouwen genomen en hij of zij vertelde jou een geheim. Echt een goede geheimbewaarder was je niet, want het was tof om het dan weer door te brieven aan je ouders.

Waarom je dit oké vond weet je eigenlijk ook niet zo goed. Tegenwoordig zijn jullie elkaars geheimbewaarders. Nu wil je juist niet dat je ouders achter je grote geheim komen, maar vertel je het met een gerust hart aan je broer/zus.

3. Van tegenstanders naar supporters

Jij moest no matter what de beste zijn. En die competitie kon er soms hard aan toe gaan. Je kon je soms behoorlijk down voelen als je niet beter was en niet kon winnen.

Nu ben je groter, wijzer en ouder. Net als je broers en/of zussen. Jullie kennen je eigen sterke punten en ook die van elkaar. Jullie respecteren elkaars dromen en mogelijkheden en steunen elkaar overal in. Jullie zijn een team geworden.

4. Van jaloezie tot elkaar geluk gunnen

Jaloezie speelde een grote rol vroeger. Alles wat je broer en/of zus had, wilde jij ook en je was dan ook not amused als jij iets niet kreeg of een bepaalde vaardigheid niet bezat. Je wenste dat jij alles had wat zij ook hadden.

Nu zijn jullie opgegroeid en gunnen jullie elkaar de wereld. Je bent hartstikke blij wanneer je broers en zussen gelukkig zijn, hun doelen behalen en uitblinken in hetgeen wat ze zo graag doen. Je bent trots.

Broers en zussen voor het leven hebben

5. Van aan elkaars haren trekken naar elkaar helpen

Jullie konden ruziën tot bloedens aan toe. Op elkaar springen, elkaar duwen, het hoorde er allemaal bij. En dat kon alleen bij je broers en/of zussen want bij je ouders gaf je toch de ander de schuld. No way dat jij zo hardhandig om ging met je vriendjes en vriendinnetjes.

Die agressie is verleden tijd. Jullie helpen elkaar juist waar dat kan. Tentamens, een lekke band, connecties. Jullie bundelen elkaars krachten en zetten dit op een positieve manier in.

6. Van alien tot spiegelbeeld

Als iemand je vertelde dat je zo op je broer/zus leek dan was dat écht niet oké en baalde je als een stekker. Jij was toch zeker heel erg anders en beter en zij een stelletje gekke aliens.

Tegenwoordig ben je trots op je familieleden en wanneer jullie overeenkomsten in jullie eigenschappen of handelingen vinden dan is dat geweldig. Jullie hebben dezelfde ouders, overeenkomsten of verschillen. Dat verandert nooit.

7. Van bezitterig tot alles delen

Als jij een zak snoep in je bezit had dan hoefde je broer/zus er echt niet aan te denken dat jij het ging delen. En je speelgoed? Van jou en van niemand anders. ‘Wat van mij is, is van mij’.

Nu leven jullie meer naar de regel ‘sharing is caring’. Je zult altijd alles delen wanneer daar behoefte aan is. Dingen zijn maar dingen en je familie is voor altijd.

8. Van gedwongen familie naar beste familie ever

Je voelde je soms in een kooi opgescheept met je familieleden. Zeker als het om je broers/zussen ging. Kon je je familie maar kiezen.

Je weet als geen ander dat je familie niet kunt kiezen en je accepteert ze meer dan ooit te voren, want: niemand is perfect. Je bent juist vreselijk blij met de personen met wie je bent opgegroeid en ze hebben jou gemaakt tot wie je bent. Ook je broers/zussen.

9. Van je afzonderen naar teamspirit

Wat vreselijk was het als je ‘zusje van’ werd genoemd en niemand jou zag als jou. Als individu. Jij wilde niet geassocieerd worden met je broers en/of zussen. Het draaide om jou. Nu kun je je geluk niet op en ben je trots wanneer je ‘zusje van’ wordt genoemd, want jullie zijn de coolste familie ever.

10. Van vijand naar beste vriend

Jullie gunden elkaar soms het licht in de ogen nog niet. En zeg nu zelf, de rivaliteit tussen jullie was real. Jullie maakten elkaar gek, de ouders radeloos. Nu jullie ouder zijn, zijn jullie juist elkaars beste vriend en komen altijd voor elkaar op. Jullie beseffen je, dat jullie vrienden voor het leven zijn, in goede en in barre tijden. Van wieg tot graf. For ever.

Vond je dit artikel leuk? Misschien wil je dit ook lezen: Ode aan je familie: 9 x waarom ze je je dierbaarste bezit ooit zijn

Reageer op artikel:
Dit is hoe geweldig de band met je broer/zus is geworden door de jaren
Sluiten