Dit is hoe het kan dat de dinsdag altijd een eeuwigheid lijkt te duren

Oké, maandag is verschrikkelijk, dat weten we allemaal. Je zit nog lekker in de weekendflow als je weer vroeg uit bed stapt en de hele dag moet presteren. Maar, dinsdag is misschien wel net zo erg. Want op dinsdag lijkt de tijd haast stil te staan.

Hoe kan het toch dat de dinsdag eindeloos lijkt te duren? Eén troost: meer mensen hebben dat gevoel. En er blijkt een wetenschappelijke verklaring voor te zijn.

Tijd perceptie

Zoals het gezegde luidt ‘time flies when you’re having fun’, zo is het echt. Je hebt het idee dat de tijd voorbij vliegt als je het leuk hebt, terwijl de tijd kruipt als je je verveelt. Ook angst heeft invloed op de manier waarop je de tijd beleeft. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die bang zijn, dachten dat een sky dive veel langer duurde dan in werkelijkheid het geval was.

Je geheugen

Maar hoe kan het dan dat het altijd de dinsdag is dat de tijd stil lijkt te staan? Daarvoor is het volgens neurowetenschappers zaak te kijken naar de manier waarop ons geheugen dingen opslaat.

Als je bijvoorbeeld op een feestje bent, sla je alles wat er toen gebeurde samen op in je geheugen. Omdat het één gebeurtenis is. Je geheugen ziet alles wat doordeweeks gebeurt als één ding en alles dat in het weekend gebeurt als een ander ding.

Dinsdagborrel

Een andere verklaring is er ook: op maandag ben je toch nog een beetje in een vrolijke bui, omdat het net weekend is geweest. Je kletst bij met je collega’s. Maar op dinsdag is dat echt voorbij en het volgende weekend of de vrijdagmiddagborrel, lijkt verder weg dan ooit. Dat geeft je een naar gevoel en dat nare gevoel zorgt er weer voor dat je de tijd traag voelt gaan.

Vervelend dat vandaag lang duurt. Maar kop op. Morgen is het alweer woensdag en dan is het overmorgen alweer vrijdag. En is het niet een geweldig excuus om een dinsdagborrel te introduceren met je collega’s of vriendinnen?

LEES OOK: Als je deze 12 tekenen herkent weet je zeker dat je in een quarterlife crisis bent beland

Reageer op artikel:
Dit is hoe het kan dat de dinsdag altijd een eeuwigheid lijkt te duren
Sluiten