Omani McDaniels
Omani McDaniels Life 14 mrt 2016

Dít is hoe het komt, dat je een kamer binnenloopt en direct vergeet wat je aan het doen was

'Wat ging ik ook alweer doen?' Er is niemand die zichzelf deze vraag, niet minimaal één keer in haar leven heeft gesteld. Ging je iets pakken? Zo ja, wat dan? Je draait een paar rondjes, om je heen kijkend, hopend dat je iets zult spotten dat je een hint zal geven. Hopelijk staat er niemand in de buurt om je keihard uit te lachen en nog meer af te leiden van hetgeen wat je al niet meer wist. Damn. Dan maar teruglopen en je stappen herhalen.

Het deuropeningseffect

Het fenomeen ‘een kamer binnenlopen en vergeten wat je daar ging doen’ heeft een term. Volgens cognitieve wetenschapper Tom Stafford van de BBC, heet het: Het deuropeningseffect. Je hersenen hebben een kenmerkende manier van zich organiseren. Door deze kenmerken te begrijpen, kun je begrip opbouwen voor het deuropeningseffect en deze niet meer zien als storingsfactor.

Deze kenmerken zijn het beste te illustreren door middel van een verhaaltje. Dit verhaaltje gaat over een vrouw die langs drie bouwvakkers loopt tijdens hun lunchpauze. ‘Wat zijn jullie vandaag aan het doen?’, vraagt ze. De eerste antwoordt: ‘Steentjes stapelen, eindeloos steentjes stapelen’. De tweede zegt: ‘Ik bouw een muur’. Als ze het aan de derde vraagt, kijkt hij haar aan en zegt hij vol trots: ‘Ik bouw een kathedraal’.

Dit verhaal illustreert niet alleen hoe mensen kijken naar het grote plaatje, het constateert de verschillende niveau’s van hoe men naar een situatie kán kijken. De derde bouwvakker heeft misschien wel de meest positieve blik, maar zonder naar het niveau van de eerste bouwvakker te kijken, zou de kathedraal er überhaupt niet staan.

Gedurende de dag schakelen je hersenen van niveau naar niveau. Plannen, strategieën, kleine doelen, grote doelen, ze komen allemaal voorbij. Ook komt het laagste niveau voorbij, namelijk: de concrete actie. In een normale situatie gaan die acties via automatische piloot (denk aan schakelen tijdens het autorijden).

Als je de woonkamer binnenloopt en vergeet dat je daarheen liep om je koptelefoon te pakken, dan zijn je hersenen aan het schakelen tussen niveau’s. Op psychologisch niveau ben je het plan (koptelefoon pakken) vergeten, midden in de strategie (huis uitgaan). Dit was allemaal deel van een kleine doel (naar werk), dat weer deel was van een grotere doel (baan behouden).

Elk niveau vergt een bepaald hoeveelheid aandacht en soms hebben onze hersenen moeite met die hoeveelheid tijdens het schakelen. Kortom: je hersenen zijn zo intensief bezig, dat je soms even het overzicht kwijt bent. Het overkomt ons allemaal.

LEES OOK: Om deze 12 dingen maken vrouwen zich onnodig druk

Reageer op artikel:
Dít is hoe het komt, dat je een kamer binnenloopt en direct vergeet wat je aan het doen was
Sluiten