Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 26 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

Dit is hoe onze gezichten beoordeeld worden door anderen

Je uiterlijk heeft veel invloed op je leven en de mensen om je heen. Zo kun je denken aan simpele voorbeelden als een beter cijfer krijgen van leraren (bewezen in verschillende onderzoeken) en dat drankje aan de bar gratis krijgen. Maar het kan ook een veel grotere invloed hebben. Uit een recent onderzoek is gebleken dat wij gezichten van anderen evalueren en op basis van die informatie bepalen in welke mate een persoon A) competent, B) dominant, C) extravert en D) betrouwbaar is.

Lees af aan je gezicht of je een BN’er wordt

Is jouw ambitie om een Bekende Nederlander te worden? Dan kun je maar vast gaan hopen dat je een ‘extravert’ gezicht hebt. Of wil je juist problematische jeugd helpen? Dan kun je maar beter een ‘betrouwbaar’ gezicht hebben.

Bepalen hoe populair je bent

Zo kun je verklaren waarom persoon A de auditie voor Goede Tijden Slechte Tijden heeft gewonnen in plaats van persoon B. We lezen aan de hand van iemands gezicht hoe populair iemand is, of we iemand kunnen vertrouwen en of iemand een grote kans heeft succesvol te worden in een bepaald vakgebied.

Zo werkt het

Benieuwd? Hieronder staan de verschillende gezichten van één man. Van boven naar onder in volgorde: competent, dominant, extravert en betrouwbaar. Van links naar rechts is links het minste op de schaal en rechts het meest. Kortom, de persoon helemaal rechts in rij drie zullen de meeste mensen evalueren als het meest extravert.

Kleine note: hoe meer informatie mensen over een persoon, hoe meer ze geneigd zijn op basis van die informatie een ordeel te maken over iemand. Gelukkig draait het dus niet alleen om je gezicht.

Reageer op artikel:
Dit is hoe onze gezichten beoordeeld worden door anderen
Sluiten