Dít is nou de reden dat mannen met baarden zo aantrekkelijk zijn

Mannen met baarden zijn sexy. Maar waarom vinden wij mannen met baarden zo sexy? Waarom is haar dat uit het gezicht van een man groeit zo woest aantrekkelijk? Er is een reden voor en niet zomaar een reden, maar een evolutie-gerelateerde reden.

Groot, groter, grootst

Baarden zijn vrijwel nutteloos, tenzij mannen een lunchsnack willen bewaren of een meisjes gezicht rood achter willen laten na het zoenen. Ze komen in alle soorten en maten. Sommige mannen gaan voor een rommelige ‘ik neem hem zoals hij groeit’ baard en anderen weer voor een nette strakke look. En vaak kun je er vanuit gaan dat als mannen veel tijd aan hun uiterlijk besteden, zij dit doen om zichzelf knapper op te stellen tegenover het vrouwelijk schoon.

Toch is nergens bewezen dat het vrouwelijk schoon mannen met baarden echt aantrekkelijker vindt, dan hun gladde tegenstanders. Ook hebben mannen baarden niet perse nodig. Vrouwen, kinderen en geschoren mannen overleven het prima zonder al dat haar. Uit onderzoek is naar voren gekomen, dat baarden er nog zijn om andere mannen mee te imponeren. Een soort ‘mijne is groter dan de jouwe’ idee.

Het hebben van gezichtsbeharing draagt bij aan het gescheiden houden van uiterlijke kenmerken tussen mannen en vrouwen. Makkelijk gezegd: zo zie je duidelijk dat mannen mannetjes zijn en vrouwen vrouwtjes. Tenminste, dat hoop je.

Een grote baard en diepe stem staan in de ogen van vrouwen gelijk aan kracht en dominantie

Stereotype van een bebaarde man

Met een diepere stem en een grotere baard, ben je misschien niet aantrekkelijker voor vrouwen, maar je oogt dominanter. En onze innerlijke holbewoners, zijn toch onder de indruk van een man met een diepe stem en een lange baard. Ooit was het van levensbelang om op dominante mannen te vallen. Je hebt tenslotte niets aan iemand die goed kan knuffelen als je op het punt staat om opgegeten te worden door een bergleeuw.

Mannen met grote baarden en diepe stemmen, worden eerder gezien als ouder en sterker. En terwijl er geen wetenschappelijke link bestaat tussen baardgroei en testosterongehalte, neemt het niet weg dat wij hen zo zien. Een grote baard en diepe stem staan in de ogen van vrouwen gelijk aan kracht en dominantie.

Diep van binnen willen wij vrouwen alle hoeken van de kamer worden laten zien, door een grote sterke man, ongeacht of hij een imposante baardgroei heeft. Want het hebben van een grote baard, zegt niets over je fysieke kracht of de sterkte van je zwemmers. Het hebben van een indrukwekkende baard draagt gewoon bij aan het in stand houden van een stereotype. Maar ach, fake it till you make it mannen.

LEES OOK: Je ultieme guide als je last heb van huidirritatie door zijn baard
Schermafbeelding-2015-01-31-om-16.51.10-770x462

Reageer op artikel:
Dít is nou de reden dat mannen met baarden zo aantrekkelijk zijn
Sluiten