Omani McDaniels
Omani McDaniels Love 3 jul 2016

Dít is waarom afsluiting zo ontzettend belangrijk is

Afsluiting is voor ieder mens nodig. Hoe je je pijn een plekje geeft is persoonlijk, maar het is belangrijk proces dat hoort bij een nieuwe fase ingaan. Reflectie en afstand zijn nodig voor het afsluiten van een relatie die je dierbaar was.

Een onwerkelijk gevoel

Als je jezelf aan iemand hebt gehecht, zit diegene in je hoofd. Hij domineert je gedachten en je voelt zijn aanwezigheid, zelfs als hij er niet is. Je wilt niet aan hem blijven denken, maar je hebt voor je gevoel geen keus. Bij elk geluidje dat je telefoon maakt, hoop je zijn naam te zien verschijnen. Als je over straat loopt heb je het gevoel dat hij om elke hoek staat.

Je hebt het nog geen plekje kunnen geven. Je hart heeft nog geen afscheid kunnen nemen. Het is alsof een deel van jou weg is en je niet weet hoe je de leegte opgevuld krijgt. Je hebt afsluiting nodig, je hebt een moment nodig waardoor je kunt zeggen: ‘het is klaar nu, door naar de volgende fase’.

Vaak wil je dit moment ontwijken, omdat het te pijnlijk is. Diep van binnen wil je namelijk geen afscheid nemen, maar je hebt geen keus. Het is niet meer wat het was en dat zal het ook nooit meer worden. Door dat moment te ontwijken heb je nog iets om aan vast te klampen. Dat kleine beetje hoop dat het misschien toch nog goedkomt.

Gun jezelf afstand

Het grappige is dat juist hoe sneller je afscheid neemt en het een plek geeft, des te sneller je eroverheen komt. Als je ruimte creëert geef je jezelf de kans om vrij te komen van zijn grip op je hart. En die vrijheid heb je nodig, anders geef je jezelf de kans niet om te reflecteren. Je wilt namelijk uiteindelijk met iemand zijn die je geeft wat je nodig hebt.

Hoe je afsluiting krijgt en afscheid neemt is voor iedereen anders. Sommige mensen worden boos, anderen gaan bakken met ijs eten en zielige films kijken. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang je het doet. Je verdient het om een prachtig en pijnlijk hoofdstuk uit je leven af te sluiten. Als je het niet doet blijf je in limbo.

Je hart luchten

Sommige mensen willen nog een laatste keer hun hart luchten voor afsluiting, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Voor de mensen die nog iets kwijt willen, maar de kans niet krijgen, kun je altijd een brief schrijven. Zelfs het schrijven ervan, zonder te versturen lucht op. Zeg alles wat je nooit eerder hebt kunnen of durven zeggen. Vergeef hem zodat je door kunt met je eigen leven. Houd geen kwaadheid of wrok tegen hem. Laat hem vrij zodat jij je ook vrij kunt voelen.

Afscheid nemen van iemand waar je van houdt is een van de moeilijkste dingen die er bestaat. Maar je bent sterk genoeg om erdoorheen te slaan. Je bent sterk genoeg om weer op te staan en opnieuw te beginnen. Maar het begint allemaal bij afsluiting.

LEES OOK: Dít is hoe je herstelt van een gebroken hart

Reageer op artikel:
Dít is waarom afsluiting zo ontzettend belangrijk is
Sluiten