Omani McDaniels
Omani McDaniels Gezondheid 29 apr 2016

Dít is waarom dagdromers juist creatiever zijn in het leven

Iedereen dwaalt wel eens af met hun gedachten. Je zit ergens en plotseling ben je in een abstracte droomwereld van je hersenen terechtgekomen. Maar wist je ook dat mensen die veel dagdromen creatiever zijn dan hun gefocuste medemens? Datgene waar je altijd voor op je kop kreeg op school, is juist de essentie van jouw creativiteit.

Met je gedachten afdwalen

Als je je hersenen de vrije loop laat, geef je hen de kans om te fantaseren. En in je fantasie leeft je creativiteit, want in je fantasie is niets onmogelijk. De meest geïnspireerde gedachten kunnen voortkomen uit momenten van afdwaling. Zelfs Einstein beweerde dat hij tot zijn meest briljante bevindingen kwam, wanneer hij aan iets totaal anders dacht. Het is net als wanneer je je iets niet kunt herinneren. Het is pas wanneer je de gedachte loslaat, dat je het plotseling weer weet.

Zo is er aan de University of California een onderzoek uitgevoerd met 145 respondenten, tussen de negentien en tweeëndertig jaar. Hen werd de taak gegeven om zoveel mogelijk aparte toepassingen op te noemen, die met alledaagse voorwerpen gedaan zouden kunnen worden. De respondenten werden verdeeld in vier groepen. Een groep kreeg geen pauze, de anderen groepen kregen twaalf minuten pauze. In die twaalf minuten, werd één groep gevraagd geheugentesten te maken. Een groep mocht rusten en de laatste groep kreeg een taakje waarbij ze niet hoefden na te denken.

Gunstig voor de creatieve geest

De laatste groep was het meest aan het dagdromen en drie scoorde tot 40 procent hoger, toen hen weer werd gevraagd van dezelfde voorwerpen nieuwe toepassingen te bedenken. De overige groepen scoorden hetzelfde als daarvoor. Er kon geconcludeerd worden, dat dagdromen juist de grondslag van creativiteit is. Juist wanneer je je gedachten de kans geeft om buiten de lijntjes te tekenen, raak je geïnspireerd.

Zelfs de uitvinder van de Post-it beweerde op het idee te zijn gekomen, terwijl hij in de kerk zat en met zijn gedachten afdwaalde. De grootste creatievelingen geven hun hersenen de vrijheid om te dwalen. Volgende keer dat iemand je op je donder geeft, dat je weer niet zit op te letten, kun je hen gewoon vertellen dat je uit je creatieve fundament aan het putten bent en dat je niet gestoord dient te worden.

LEES OOK: 6 x dingen die we allemaal voelen zonder dat je weet dat er een woord voor is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dít is waarom dagdromers juist creatiever zijn in het leven
Sluiten