Dit is waarom ‘Dry January’ zo fantastisch is voor je lichaam

Een maand geen alcohol drinken, dat klinkt na de feestdagen nog niet eens zo heel slecht. Al is het met alle nieuwjaarsborrels en gezellige etentjes met je vriendinnen toch best lastig vol te houden. Twijfel je of je een maand de wijn en GT’s kunt laten staan? Dit zijn misschien wel redenen om het toch te doen:

1. Je lever kan zich herstellen

Je lever breekt alcohol en andere giftige stoffen in je lichaam af. Maar alcohol krijgt altijd voorrang, zegt Eva Ehrlich van het kennisinstituut Trimbos tegen RTLNieuws.nl. Als je hebt gedronken, moeten andere stoffen dus altijd wachten tot je lever klaar is met alcohol. Als je een tijdje niet drinkt, kan je lever zich richten op het afbreken van andere stoffen.

2. Je slaapt beter

Met een glaasje op val je dan wel sneller in slaap, je slaapt ook minder diep. Is het je wel eens opgevallen dat je heel onrustig slaapt als je hebt gedronken? Of dat je juist vroeg wakker wordt terwijl je wil uitslapen? Komt allemaal door de drank, want door alcohol kom je niet in de REM-slaap. Dit is de slaap waarin je emoties en informatie verwerkt van de afgelopen dag. Sla je die fase over dan voel je je de volgende dag waarschijnlijk kapot.

3. Je wordt minder vaak ziek

Al een maand lang aan het snotteren? Gaat dat griepje maar niet over? En blijf je maak kwakkelen. Dan hebben we geen leuke boodschap voor je: maar het is beter om de alcohol even te laten voor wat ‘ie is.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat alcohol je immuunsysteem verstoort. Als je een tijdje stopt met drinken zul je merken dat je veel minder ziek bent.

Vrouwen die drinken hebben bovendien meer kans op borstkanker. We willen je natuurlijk niet bang maken, maar het is wel een reden om goed na te denken over je alcoholgebruik.

4. En je valt af

Wil je een kilootje kwijt maar heb je geen zin om te sporten of je op een dieet te storten? Stop dan eerst een maand met alcohol drinken. Want ja, dat bierbuikje – of wijnbuikje – bestaat helaas echt.

Een glas wijn bevat zo’n 80 calorieën, een biertje 102. Als je dat niet drinkt, scheelt het op een stapavond al flink wat calorieën.

Maar alcohol heeft nog een vervelende bijwerking. Het zorgt er namelijk voor dat je vet minder snel verbrandt. Hoe hard je ook je best zult doen om af te vallen, het gaat gewoon een stuk lastiger als je wijntjes blijft drinken.

Misschien toch maar een poging wagen voor een dry January? Alleen zo jammer dat het niet betekent dat je alleen maar droge, witte wijn mag nuttigen…

Toch te diep in het glaasje gekeken? Misschien heb je iets aan deze tips Zo verberg je dat je nét iets te lang in de kroeg hebt gezeten

Reageer op artikel:
Dit is waarom ‘Dry January’ zo fantastisch is voor je lichaam
Sluiten