Omani McDaniels
Omani McDaniels Love 28 mei 2016

Dit is waarom een break in je relatie soms positief kan zijn

In relaties zijn er altijd ups en downs. Het is leuk om te denken dat het altijd goed zal gaan, maar dat is gewoon niet realistisch. Soms kom je op een punt dat je even de ruimte nodig hebt om te evalueren en een duidelijke koers te geven aan je relatie. Soms is een break precies hetgeen dat je weer bij elkaar kan brengen.

Adempauze

Hoe langer je in een relatie zit, des te meer je je als een eenheid gaat gedragen in plaats van een individu. Dit is een logisch gevolg van het samenzijn, maar kan er soms voor zorgen dat jouw eigen belangen erbij inschieten. Om een sterk koppel te zijn, is het belangrijk dat jullie zelf al sterk zijn als individuen.

Een break heeft een sterke lading, omdat het klinkt als een voorstadium van een break-up. Dit is in sommige gevallen ook heus wel het geval, maar het is geen garantie. Het kan namelijk ook een hoognodige adempauze bieden, zodat je je weer jezelf kunt voelen.

Irritaties lopen hoog op

Als jij en je man in een moeilijke fase zitten, kan het moeilijk zijn om nog objectief te zijn. Emoties lopen hoog op. Je krijgt ruzie om grote dingen, vermomd in kleine dingen. Je wilt je eigen gevoelens niet onder ogen komen of de confrontatie niet aangaan en met ruzie naar bed. Jullie praten langs elkaar heen en horen elkaar wel, maar luisteren niet. Frustraties uiten zich in knallende ruzies met tranen en verwijtingen en eigenlijk wil je gewoon de pauzeknop indrukken.

Dat kan ook. Zolang jullie beiden begrijpen dat de break er is, omdat jullie naar een oplossing op zoek zijn en niet omdat jullie er een einde aan willen breien. Afstand kan voor opheldering zorgen. Je krijgt de kans om op afstand te kijken naar jullie relatie en na te gaan waar het telkens misgaat.
Je neemt de tijd om na te gaan wie je bent, wat je wilt en wat je relatie voor jou betekent.

Het plan

Zorg dat je om de juiste redenen deze break inlast. Je kunt het alleen doen als je het gevoel hebt dat je nog door wilt gaan. Als je het alleen doet, omdat je gek van hem wordt en de confrontatie van een break-up uit de weg gaat, zul je hem alleen maar pijn doen. Want je weet dan al wat je wilt, je durft het gewoon niet hardop te zeggen en dat is niet eerlijk naar hem toe.

Zorg dat je duidelijke afspraken maakt en dat jullie je daar ook aan houden. Gun jezelf de tijd om hem te missen. Er is geen duidelijke vorm van break, die het beste resultaat garandeert. Uiteindelijk zullen jullie er zelf achter moeten komen, wat voor jullie het beste werkt.

Eerlijkheid

Als de break voorbij is en je opnieuw begint, is het verstandig dat het met een volledig schone lei is. Anders zul je telkens weer tegen dezelfde obstakels oplopen. Wees eerlijk naar elkaar toe. Zeg wat voor jou belangrijk is, maar luister ook naar zijn kant van het verhaal. Probeer geen verwijten te maken, maar praat juist vanuit je eigen gevoel. Zodra iemand begint met schuld bij de ander neer te leggen, kunnen jullie net zo goed van voor af aan beginnen.

Wees respectvol naar elkaar toe. Scheld niet en verhef je stem niet. Vergeet niet wie het is die tegenover je zit. Dit is de man met wie jij wilt zijn. En accepteer hem zoals hij is en probeer niet van hem te verwachten dat hij anders zal zijn. Je kunt alleen een patroon doorbreken als jij zelf je eigen gedrag verandert. Jullie zijn namelijk beiden tot dit punt gekomen. Jullie zijn beiden verantwoordelijk en kunnen alleen tot een verzoening komen en jullie relatie tot een hoger niveau tillen als jullie allebei bereid zijn om ervoor te werken. Zolang er nog liefde is, is er hoop.

LEES OOK:8 typische dingen die elke man in een lange relatie doet

Reageer op artikel:
Dit is waarom een break in je relatie soms positief kan zijn
Sluiten