Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 11 feb 2017

Dit is waarom iedereen tomatensap in het vliegtuig bestelt

Heb je ooit gemerkt dat je eten in het vliegtuig compleet anders smaakt dan wanneer je weer met beide voeten aan de grond bent? Je favo soepje is ineens niet lekker. Dat zit niet in je hoofd, de smaak is ├ęcht anders. Bestel dan maar eens een tomatensapje in het vliegtuig, wedden dat je het wel lekker vindt?

Yak. De meeste mensen moeten niet denken aan een tomatensap. Maar wat heel interessant is, is dat dit sappie op tien kilometer hoogte ineens beter lijkt te smaken. Studies hebben bewezen dat degene die normaal geen tomatensap door hun keel kregen het wel lekker vonden wanneer het sky-high werd geserveerd.

doei smaak tot over vijf uur

Er zijn een aantal factoren die je smaak doen veranderen. Zodra je het vliegtuig instapt zullen je smaak en geur veranderen door de lage luchtvochtigheid. Als je eenmaal duizenden meters in de lucht bent, is het proeven en ruiken vergelijkbaar met wanneer je verkouden bent.

Zoete en zoute smaken worden bijzonder moeilijk op te sporen. Is dat even jammer. Je moet wel een heel goed functionerend smaakvermogen hebben om goed te proeven want het is zo’n dertig procent moeilijker om de smaken waar te nemen.

umami is hier

Wat is het speciale aan tomatensap? Normaal heeft het een ‘aarde-achtige’ smaak maar het wordt in de lucht zoet en zelfs fruitig. Tomaten zijn rijk aan de smaak umami – een smaak die door de meeste mensen smakelijk en aangenaam wordt gevonden. De smaak van umami verandert niet in de lucht en wordt in tomatensap beter waargenomen.

Volgende keer maar een tomatensapje bestellen?

Misschien vind je dit ook leuk: 14 bloedirritante gewoontes die mensen hebben in het vliegtuig

Reageer op artikel:
Dit is waarom iedereen tomatensap in het vliegtuig bestelt
Sluiten