wpk-admin
wpk-admin Body & Mind 1 feb 2019

Er is dus een reden waarom je niet kunt stoppen na één drankje

Het is iedere keer weer hetzelfde liedje. Je hebt de avond van je leven met de meiden, maar jullie hebben weer net iets te diep in het glaasje gekeken. En dat terwijl jullie ‘echt maar één drankje zouden doen’. Wat blijkt? Er is een reden waarom je daarna niet stopt.

Waarom je niet kunt stoppen na één drankje

Waarom? Die reden is al langer bekend: het komt voornamelijk door endorfine in je lichaam. Alcohol zorgt voor extra aanmaak van dat hormoon, dat niet alleen als pijnstiller werkt, maar ons ook gelukkig maakt. Endorfine wordt aangemaakt bij lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en een orgasme – en alcohol, dus.

Endorfine reguleert op zijn beurt weer de dopamine-afgifte in ons beloningssysteem. We worden dus als het ware beloond voor onze alcohol-inname, en hoe meer we drinken, hoe blijer we zijn.

D1 en D2

Maar er is meer in je hersenen dan de endorfine. Er is namelijk ook onderzoek gedaan naar het D1- en het D2-neuron in de hersenen, die ook wel te vergelijken zijn met het engeltje en het duiveltje in je hoofd. Het D1-neuron was al langer bekend, en zorgt ervoor dat we blijven drinken. Het D2-neuron is pas later ontdekt, en zorgt juist voor de remming die we zo graag willen.

Klein probleempje: zodra je aan alcohol begint, verzwakt het D2-neuron. Ja, lekker dan: heb je een functie in je lichaam die je weerhoudt van te veel drinken, geeft ie het op als je net je eerste drankje op hebt. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer je drinkt, hoe zwakker het D2-neuron wordt, hoe impulsiever je wordt. De combinatie van het actieve D1-neuron met het uitgeschakelde D2-neuron, is dus de boosdoener van je kater.

In simpele woorden komt het dus neer op wat we eigenlijk al wisten: alcohol vermindert je zelfcontrole. Na één drankje worden je remmingen al minder, dus ook die remmingen die je jezelf had opgelegd op het gebied van alcohol.

Ben je snel dronken? Dan ben je de gezelligste vriendin uit je groep

Reageer op artikel:
Er is dus een reden waarom je niet kunt stoppen na één drankje
Sluiten