Dit is waarom je van hardlopen niet alleen gezonder maar ook véél gelukkiger wordt

Hardlopen is hot. Misschien ren je al regelmatig een rondje om je fit en happy te voelen. En als je nog niet overtuigd bent van de voordelen, sleep jezelf dan nú naar buiten. Want wist je dat zelfs je liefdesleven een boost kan krijgen van hardlopen?

Je traint je spieren

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende effect van hardlopen op je lichaam. Van trainen worden je spieren – bij hardlopen vooral die in je bovenbenen en billen – sterker. Ook zorgt hardlopen er voor dat je spiervezels dunner worden. Dat klinkt misschien negatief, maar het is juist heel handig. Het zorgt er namelijk voor dat zuurstofrijkebloed makkelijker energie kan leveren aan je spieren. Hierdoor zul je minder snel moe worden en verzuurde benen hebben. Altijd handig.

Je hart wordt sterker

Als je volwassen bent, klopt je hart gemiddeld zeventig keer per minuut als je stil zit. Bij een geoefend atleet kan dat rusthartritme veel lager zijn, namelijk 40 slapen per minuut. Dat komt omdat bij regelmatig trainen je hart meer bloed kan rondpompen met één slag. Van sporten worden niet alleen de spieren in je bovenbenen, billen, kuiten, armen en rug sterker, maar ook je linkerhartkamer.

Je liefdesleven zal een boost krijgen

Want jij gaat voor die extra kilometer en je gaat er ook helemaal voor in de liefde. Je zult meer moeite doen en doorzetten. Van tegenslagen gooit een vrouw die hardloopt niet zomaar de handdoek in de ring. Bovendien vind je het helemaal niet erg om je in het zweet te werken, als je begrijpt wat we bedoelen. Én dat lekkere kontje dat je hebt gekregen geeft je natuurlijk ook meer zelfvertrouwen.

Je ademhaling wordt beter

Altijd buiten adem als je een sprintje trekt naar de bus of trein? Als je gaat hardlopen zal dat binnen no time verleden tijd zijn. Zelfs al is hardlopen vaak een duurtraining en geen intervaltraining. Je kweekt namelijk meer longblaasjes als je hardloopt en die nemen zuurstof op en transporteren dit. Ook kun je door hardlopen dieper en efficiënter inademen. En dat komt niet alleen overdag van pas…

Je wordt gelukkiger

Bij het hardlopen komen endorfines en endocannabinoide vrij in je lichaam. Die stimuleren de genots- en beloningscentra in je hersenen. Hierdoor zul je je opgetogen voelen nadat je een rondje hebt gerend. Het leven lacht je toe en je voelt je in control. Ja, hardlopen is fantastisch.

LEES OOK: Het is mogelijk! Zo kun je gezonder leven en afvallen zónder dieet

Reageer op artikel:
Dit is waarom je van hardlopen niet alleen gezonder maar ook véél gelukkiger wordt
Sluiten